Έρευνα ζητεί η Ιαπωνία για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ζήτησε σήμερα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη διεξαγωγή έρευνας μετά την αποκάλυψη την περασμένη εβδομάδα από τον ιστότοπο WikiLeaks ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ιαπωνικής κυβέρνησης και στελέχη ιαπωνικών επιχειρήσεων, δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ιστότοπος WikiLeaks αποκάλυψε έναν κατάλογο με 35 στόχους στην Ιαπωνία που φέρεται ότι κατασκόπευε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA), στους οποίους περιλαμβάνονται αξιωματούχοι υπουργείων της κυβέρνησης Άμπε, όπως και της Mitsubishi Corp και της Mitsui & Co.

"Αν είναι αλήθεια ότι αυτοί οι Ιάπωνες πολίτες αποτέλεσαν στόχο, αυτό θα μπορούσε να κλονίσει την σχέση εμπιστοσύνης στην συμμαχία μας και θα πρέπει να εκφράσω σοβαρές ανησυχίες", δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα, αναφερόμενος σε αυτά που είπε ο Άμπε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μπάιντεν.

Ο Σούγκα πρόσθεσε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ότι ο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη για τα προβλήματα που προκάλεσε η υπόθεση αυτή στον Ιάπωνα πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει αν οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι κατασκόπευαν την Ιαπωνία.