Σάλος στην Ινδία από το “μπλοκάρισμα” πορνογραφικών ιστοσελίδων

Κοινωνική επανάσταση κοντεύει να ξεσπάσει στην Ινδία με αφορμή της απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πρόσβαση σε εκατοντάδες ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο. 

Το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών ζήτησε από τους πάροχους Ίντερνετ να αποκλείσουν την πρόσβαση σε 857 πορνογραφικούς ιστότοπους, οι οποίοι κρίθηκαν «επιλήψιμοι» και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με επίκεντρο το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών στην πολυπληθέστερη δημοκρατία του κόσμου και την χώρα που -σύμφωνα με τον πορνογραφικό ιστότοπο Pornhub - πέρυσι ήταν τέταρτη στην κατάταξη σε επίπεδο καθημερινών επισκέψεων μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών, η κίνηση στοχεύει στον αποκλεισμό των ιστότοπων με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, όμως ελλείψει ενός εξελιγμένου συστήματος ελέγχου απαγορεύεται η πρόσβαση σε όλους τους ιστότοπους με πορνογραφικό περιεχόμενο μέχρι νεωτέρας.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες εξέφρασαν την οργή τους επισημαίνοντας ότι οι ενήλικες έχουν κάθε δικαίωμα να τους επισκέπτονται κατά την ιδιωτική τους ζωή.

Διάσημοι συγγραφείς, αρθρογράφοι και πολιτικοί εξέφρασαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την αντίθεσή τους στο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ η ετικέτα #Pornban είναι μία από τις δημοφιλέστερες στην χώρα.

«Να μην απαγορεύετε το πορνό. Να απαγορεύσετε τους άνδρες που γλυκοκοιτάζουν, που τιθασεύουν, που τρίβονται, που παρενοχλούν, που επιτίθενται, που ταπεινώνουν και βιάζουν τις γυναίκες. Να απαγορεύσετε (τις σχέσεις) χωρίς συγκατάθεση. Όχι όμως το σεξ» έγραψε στο Twitter ο δημοφιλής συγγραφέας Σετάν Μπαγκάτ.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιλίντ Ντεόρα εκτίμησε από την πλευρά του ότι η διαμάχη σχετικά με αυτήν την απαγόρευση δε σχετίζεται με το γεγονός «αν αγαπάει κανείς ή όχι το πορνό. Έχει να κάνει με την κυβέρνηση που επιτίθεται εναντίον των ατομικών ελευθεριών».

«Τι θα απαγορεύσουν μετά, τα τηλέφωνα και τις τηλεοράσεις;» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.