Κίνα: Επιφανής Θιβετιανός μοναχός πέθανε στη φυλακή

Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για το θάνατο Θιβετιανού μοναχού που ήταν ένας από τους πιο επιφανείς πολιτικούς κρατούμενους της Κίνας, λέγοντας ότι είχε προτείνει στο Πεκίνο να τον αφήσουν ελεύθερο υπό όρους για λόγους υγείας.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων είχαν ζητήσει την απελευθέρωση του Τένζιν Ντέλεκ Ρινποτσέ, 65, ο οποίος εξέτιε 20χρονη ποινή, κατηγορούμενος για "εγκλήματα τρομοκρατίας και υποκίνησης διάσπασης".

Ο Ρινποτσέ απεβίωσε τη Κυριακή στη φυλακή Τσουαντόνγκ, στη νοτιοδυτική πόλη Τσένγκντου.

"Λυπούμαστε για τις αναφορές που λάβαμε ότι ο Τένζιν Ντέλεκ Ρινποτσέ έχει αποβιώσει σε κράτηση στη Κίνα", είπε μια εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση. "Προβάλλαμε την περίπτωσή του στις κινεζικές αρχές επανειλημμένως, συμπεριλαμβανόμενου του Διαλόγου Μεγάλης Βρετανίας-Κίνας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα φέτος τον Απρίλιο."

Ο Χιούγκο Σουάιρ, υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για την Ασία, είχε εκφράσει ανησυχία του για την υγεία του Ρινποτσέ και είχε προτρέψει τις κινεζικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο υπό όρους για λόγους υγείας, πρόσθεσε.