Σκάνδαλο Petrobras: Συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο Ζόρζε Ζελάντα

Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε σήμερα τον Ζόρζε Ζελάντα, πρώην επικεφαλής μιας διεύθυνσης της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας, της Petrobras, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για το σκάνδαλο δωροδοκιών και διαφθοράς στην εταιρεία, ανακοίνωσαν εισαγγελείς χθες Πέμπτη.

Σε βάρος του Ζελάντα υπάρχουν υποψίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, φοροδιαφυγή και απάτη. Συνελήφθη νωρίς χθες στο πλαίσιο μιας έρευνας η οποία έχει ήδη οδηγήσει στις φυλακές δεκάδες κορυφαία στελέχη βραζιλιάνικων εταιρειών.

Ο εισαγγελέας Κάρλους Φερνάντου ντος Σάντους Λίμα δήλωσε ότι ο Ζελάντα, ο οποίος ήταν η επικεφαλής της διεθνούς διεύθυνσης της Πετρομπράς από το 2008 ως το 2012, υπάρχουν στοιχεία ότι δωροδοκήθηκε για να αναθέσει μια σύμβαση στο σκάφος εξερεύνησης Titanium Explorer που διαχειρίζεται Vantage Drilling Co και άλλη μια εξέδρα της Pride International, μιας εταιρείας που εξαγοράστηκε από την Ensco Plc το 2011.

Ο Λίμα είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα ότι η συνεχιζόμενη έρευνα έφερε στην επιφάνεια στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ενέχονται πάνω από δέκα ξένες εταιρείες οι οποίες είχαν συνάψει συμβάσεις με την Πετρομπράς. Η Vantage είναι η πρώτη εταιρεία από τις ΗΠΑ για την οποία προκύπτουν τέτοια στοιχεία.

Σύμφωνα με την αστυνομία η 15η φάση της έρευνας για την Πετρομπράς οδήγησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων τριών ακόμη υπόπτων.

Ο Ζελάντα υπάρχουν υποψίες ότι έχει κρύψει περίπου 11 εκατ. ευρώ από δωροδοκίες στο Μονακό, σύμφωνα με εισαγγελείς.

Ο δικηγόρος του Εντουάρντου Μοράες υποστήριξε ότι η σύλληψη του πελάτη του ήταν άσκοπη και παράνομη και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει να απελευθερωθεί. Δεν έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες σε βάρος του Ζελάντα και ο ομοσπονδιακός δικαστής Σέρζιου Μόρο εξήγησε ότι η προφυλάκισή του αποφασίστηκε για να αποτραπεί ο κίνδυνος να κρύψει πόρους που διαθέτει στο εξωτερικό.

Ο Ζελάντα είναι το πέμπτο στέλεχος της Πετρομπράς που εμπλέκεται στην έρευνα—η οποία διαρκεί πλέον 16 μήνες—και το τέταρτο που συλλαμβάνεται. Ο Νεστόρ Σερβερό, επίσης πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης της εταιρείας η οποία είναι αρμόδια για έργα και συμβάσεις στο εξωτερικό, καταδικάστηκε την 26η Μαΐου σε πέντε χρόνια κάθειρξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον Λίμα, ως τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει επιστραφεί ένα ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου ρεάις (321,5 εκατ. δολαρίων) στα ταμεία της Πετρομπράς, η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς είναι το θύμα καταχρήσεων από τα μέλη του κυκλώματος διαφθοράς.