Δεκάδες νεκροί στο Σινά σε επίθεση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι - στην πλειοψηφία Αιγύπτιοι στρατιώτες  αλλά και πολίτες - σκοτώθηκαν σήμερα στο Βόρειο Σινά, από επιθέσεις που εξαπέλυσαν σήμερα ένοπλοι ισλαμιστές. Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο, "Η Επαρχία του Σινά", ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης στο Twitter.

Η οργάνωση ανέφερε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις σε περισσότερα από 15 σημεία ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας και πραγματοποίησε τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας.  Σύμφωνα με μια πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας, στις εφόδους των ισλαμιστών έλαβαν μέρος περίπου 300 άνθρωποι, ορισμένοι εφοδιασμένοι με βαρύ οπλισμό, όπως αντιαεροπορικά πυροβόλα. Ο στρατός ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη F-16 και επιθετικά ελικόπτερα Apache για να απωθήσει μια από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στην πόλη Σέιχ Ζουάιντ.

Επρόκειτο για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στην επαρχία αυτή της Χερσονήσου του Σινά -  η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας και τη Διώρυγα του Σινά- και εγείρει το ερώτημα αν και κατά πόσον η κυβέρνηση είναι σε θέση να περιορίσει την εξέγερση των ισλαμιστών, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες.  

Η εξέγερση των ισλαμιστών έχει κλιμακωθεί από το 2013, όταν ο τότε επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του κι έπνιξε στο αίμα τις κινητοποιήσεις υπέρ του.