Χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν την Τυνησία – Βρετανοί τα περισσότερα θύματα

Χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν μαζικά σήμερα την Τυνησία, μία ημέρα μετά την επίθεση σε ξενοδοχείο στο θέρετρο της Σους, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ένοπλος άνοιξε πρυ εναντίον των τουριστών που βρίσκονταν στην παραλία με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Βρετανών πολιτών. Ένας Γερμανός, ένας Βέλγος και ένας Ιρλανδός είναι επίσης μεταξύ των θυμάτων. 

Μετά την επίθεση, οι ξένοι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο αεροδρόμιο Ενφίντα, που βρίσκεται μεταξύ Τυνησίας και Σους, με στόχο να εγκαταλείψουν την χώρα. Και σήμερα η ροή των τουριστών που φεύγουν από τα ξενοδοχεία συνεχίζεται.

Δεκατρεις πτήσεις είχαν αναγγελθεί από το αεροδρόμιο, κυρίως με κατεύθυνση το Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες και την Αγία Πετρούπολη.Υποδυόμενος τον παραθεριστή, ο φοιτητής που είχε κρύψει το όπλο του σε μία ομπρέλα άνοιξε πυρ εναντίον των πελατών στην παραλία και στις πισίνες του ξενοδοχείου Riu Imperial Marhaba στο Πορτ ελ Κανταουί κοντά στη Σους. Ο ίδιος έχασε την ζωή του κατά την ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η επίθεση σημειώθηκε χθες, την ίδια ημέρα με μια άλλη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε σιιτικό τεμένος στο Κουβέιτ με 26 νεκρούς και τον αποκεφαλισμό ενός άνδρα στη Γαλλία. 

Σε κατάσταση σοκ η Βρετανία 

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται σήμερα η Βρετανία μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο τουριστικό θέρετρο της Τυνησίας, καθώς η πλειονότητα των θυμάτων φαίνεται πως είναι Βρετανοί υπήκοοι. Ο αριθμός των Βρετανών που σκοτώθηκαν αυξήθηκε σε 15 και ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Έλγουντ.

«Σφαγή στις ξαπλώστρες», «Ματωμένη Παρασκευή», «Τρόμος στην παραλία»: οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου αποτυπώνουν το βαρύ φόρο αίματος που πλήρωσε η χώρα στην επίθεση που διαπράχθηκε στο ξενοδοχείο Riu Imperial Marhaba στο Πορτ ελ Κανταουί, κοντά στη Σους.

«Η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστεί για το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός από τους νεκρούς της βάρβαρης επίθεσης στην Τυνησία είναι Βρετανοί» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξερχόμενος μετά το πέρας άλλης μιας έκτακτης σύσκεψης υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Πρόκειται για αθώους τουρίστες που δολοφονήθηκαν» τόνισε ο ίδιος.

«Όμως αυτοί οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν μας σπείρουν τη διχόνοια σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν θα καταφέρουν παρά να μας ενώσουν περαιτέρω λόγω της αποφασιστικότητάς μας να νικήσουμε αυτούς τους ισλαμιστές εξτρεμιστές».

Για τη Βρετανία ενδέχεται να είναι η πλέον πολύνεκρη επίθεση με θύματα Βρετανούς πολίτες μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο. Πριν από 10 χρόνια σε τέσσερις διαφορετικές εκρήξεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου σκοτώθηκαν 56 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 700.