ΟΗΕ: Μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων ανταλλάσσουν αγαθά με σεξ!

Τη σκοτεινή πλευρά του... κυανού αποκαλύπτει μια έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που έρχεται στο φως: άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, δελεάζουν γυναίκες (κυρίως) αλλά και παιδιά των περιοχών που έχουν αποσταλεί να προστατεύουν, με υλικά αγαθά (κυρίως τρόφιμα) για να κάνουν σεξ μαζί τους.

Όπως δείχνει το αποκαλυπτικό ντοκουμέντο από το γραφείο OIOS των Ηνωμένων Εθνών, τα κρούσματα είναι συχνά, κυρίως στην Αϊτή και τη Λιβερία: άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων εκμεταλλεύονται την πείνα και την ανέχεια γυναικών, δίνοντας τους αγαθά με αντάλλαγμα σεξουαλικές υπηρεσίες. Μεταξύ των αγαθών αυτών είναι, εκτός από τρόφιμα, μετρητά, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν 480 καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης από κυανόκρανους (και άλλες ομάδες) του ΟΗΕ στο διάστημα 2008 - 2013. Το ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι ότι 1 στα 3 κρούσματα αφορούν παιδιά.

"Τα στοιχεία από δυο ειρηνευτικές αποστολές σε χώρες δείχνουν ότι το ανταλλακτικό σεξ είναι αρκετά συχνό φαινόμενο αλλά σπάνια καταγγέλλεται στο πλαίσιο των ειρηνευτικών αποστολών" αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Ορισμένες γυναίκες πάντως, κράτησαν τα σήματα ή τις ταυτότητες των ανδρών των ειρηνευτικών αποστολών και απειλούσαν να τους εκθέσουν δημόσια αν δεν τις πληρώσουν.

Ο ΟΗΕ μετρά περίπου 125.000 μέλη ειρηνευτικών αποστολών σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.