Λιβύη: Δολοφονική απόπειρα εναντίον του πρωθυπουργού Θινί

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ-Θινί είπε χθες ότι υπήρξε δολοφονική απόπειρα εναντίον του από οπλοφόρους που άνοιξαν πυρ ενώ έφευγε από μια συνεδρία της εκλεγμένης βουλής στο αραβικό κράτος όπου επικρατεί η αναρχία.

Το επεισόδιο κατέδειξε τη κατάσταση διάλυσης της κρατικής εξουσίας στη Λιβύη, όπου δύο κυβερνήσεις και δύο βουλές, κάθε μια συνδεδεμένη με οπλισμένες φατρίες, μάχονται για τον έλεγχο τέσσερα χρόνια από τότε που επαναστάτες έριξαν τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Θινί είπε στο αραβικό ειδησειογραφικό κανάλι Al-Arabiya ότι μόλις έφυγε με αυτοκίνητο από τη βουλή στην πόλη Τομπρούκ, δυτικά της χώρας, τον ακολούθησαν αρκετά αυτοκίνητα με οπλοφόρους και άνοιξαν πυρ, τραυματίζοντας έναν σωματοφύλακα. Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά το κυβερνητικό συμβούλιό του σε δήλωση είπε ότι οι οπλοφόροι ήταν "πληρωμένοι κακοποιοί" που είχαν προηγουμένως προσπαθήσει να εισβάλλουν στη βουλή.

Ο πρόεδρος της βουλής Ακίλα Σαλέχ είχε ζητήσει από τον Θανί να αποχωρήσει από τη βουλή για την δική του ασφάλεια, αφού άτομα αντίθετα στην κυβέρνησή του συγκεντρώθηκαν έξω από τη ναυτική βάση όπου συνεδριάζει το σώμα, είπαν δύο βουλευτές στο Ρόιτερς. 'Ενα αυτοκίνητο κάηκε έξω από τον περιφραγμένο χώρο της βάσης, πρόσθεσαν, ενώ η βουλή συνέχισε τη συνεδρία της όταν αποχώρησε ο Θανί, ο οποίος διαμένει στην πόλη Μπάϊντα, κοντά στο Τομπρούκ.