Ο πόλεμος άφησε πίσω του 16 εκατομμύρια Υεμενίτες χωρίς πόσιμο νερό

Σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της πληγείσας από τον πόλεμο Υεμένης δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό, δύο μήνες μετά την υπό τη Σαουδική Αραβία αεροπορική εκστρατεία κατά των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι, ανακοίνωσε σήμερα η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam.

"Τα συνεχή αεροπορικά πλήγματα, οι χερσαίες συγκρούσεις και οι ελλείψεις σε καύσιμα είχαν ως αποτέλεσμα επιπλέον τρία εκατομμύρια Υεμενίτες να βρίσκονται σήμερα χωρίς πόσιμο νερό, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των Υεμενιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και σε εγκαταστάσεις υγιεινής σε τουλάχιστον 16 εκατομμύρια", ανακοίνωσε η οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία.

"Αυτός ο αριθμός είναι ανάλογος με το άθροισμα του πληθυσμού του Βερολίνου, του Λονδίνου, του Παρισιού και της Ρώμης", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του παραρτήματος της οργάνωσης στην Υεμένη Γκρέις Όμερ.

Ακόμη και πριν από την κλιμάκωση των συγκρούσεων, ο μισός πληθυσμός της εξαθλιωμένης χώρας δεν είχε πρόσβαση σε καθαρό νερό, σύμφωνα με την οργάνωση.

Ο συνασπισμός υπό το Ριάντ ξεκίνησε τις αεροπορικές επιθέσεις στις 26 Μαρτίου εναντίον των πολιτοφυλάκων Χούτι και των συμμαχικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν στην εξουσία τον υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Τον Σεπτέμβριο, οι Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα και ξεκίνησαν να προελαύνουν στα νότια της χώρας αναγκάζοντας τον Χάντι να καταφύγει στη Σαουδική Αραβία και πυροδοτώντας σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους του.

Από τις πολλές εβδομάδες αεροπορικών επιθέσεων και χερσαίων συγκρούσεων έχουν καταστραφεί μεγάλα τμήματα του δικτύου υδροδότησης, αναφέρει η Oxfam.

"Οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να πίνουν επικίνδυνο νερό ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης των τοπικών δικτύων υδροδότησης γεγονός που προκαλεί έναν υπαρκτό κίνδυνο για απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως η ελονοσία, η χολέρα και η διάρροια".