Απήχθη υπάλληλος του ΟΗΕ

Ένας υπάλληλος-σύνδεσμος ο οποίος εργαζόταν για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών "απήχθη" βορειοανατολικά της Βαγδάτης, δήλωσε αργά το βράδυ χθες Δευτέρα μια εκπρόσωπος των ΗΕ στο Ιράκ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ιρακινός υπάλληλος, το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, απήχθη προχθές Κυριακή στη Μπακούμπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Ελιάνα Ναμπάα.

Καθώς ο ιρακινός στρατός με την υποστήριξη ενός διεθνούς συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσπαθούν να απωθήσουν τα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τις περιοχές που έχουν καταλάβει, εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί άμαχοι εξαρτώνται απόλυτα από τη βοήθεια του ΟΗΕ για να επιβιώσουν.

"Εργαζόμαστε σε συνεργασία με την κυβέρνηση" και "ελπίζουμε να ξαναδούμε σύντομα τον συνάδελφο αυτό ανάμεσά μας", είπε η κυρία Ναμπάα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την απαγωγή του υπαλλήλου.

Οι απαγωγές ήταν πολυάριθμες τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ, ο αριθμός τους όμως μειώθηκε αισθητά όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους σουνίτες και στους σιίτες την περίοδο 2007-2008.

Ωστόσο από τις αρχές της περασμένης χρονιάς καταγράφηκε ένα νέο κύμα απαγωγών, μετά την προέλαση του ΙΚ βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης.

Το ΙΚ έχει απαγάγει χιλιάδες ανθρώπους στο Ιράκ, ενώ οι ιρακινές αρχές έχουν στραφεί σε σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις —οι οποίες επίσης διαπράττουν απαγωγές— για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, γεγονός που εντείνει το φαινόμενο.

Ο ΟΗΕ είχε υποστεί στο Ιράκ το 2003 μια από τις χειρότερες επιθέσεις στην ιστορία του, όταν ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε το φορτηγό παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών που οδηγούσε με στόχο ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της χώρας. Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ στο Ιράκ, του Σέρζιου Βιέιρα ντε Μέλου.