Αίγυπτος: Φυλακή για 20 χρόνια ο έκπτωτος Μοχάμεντ Μόρσι

Κάθειρξη 20 ετών στη φυλακή επέβαλε δικαστήριο της Αιγύπτου στον έκπτωτο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Η αναγόρευση της ποινής μεταδόθηκε και μέσω τηλεόρασης, αναφέρει το Reuters.

Ο έκπτωτος Μόρσι κρίθηκε ένοχος για το θάνατο διαδηλωτών κατά τις ογκώδεις διαμαρτυρίες του 2012 στην Αίγυπτο. 

Είναι η πρώτη απόφαση εναντίον του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αφότου ο στρατός τον ανέτρεψε το 2013 έπειτα από τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησής του. Η απόφαση είναι εφέσιμη.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε 20ετή κάθεριξη άλλους 12 ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, περιλαμβανομένου του Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι και του Έσαμ ελ-Εριάν.

Ο Μόρσι στεκόταν όρθιος σε ένα κλουβί στο δικαστήριο καθώς ο δικαστής Άχμεντ Σάμπρι Γιούσεφ διάβαζε την απόφαση που έλαβε εναντίον του ιδίου και άλλων 12 εξεχόντων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. 

Οι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για τις κατηγορίες της βίας, της απαγωγής και των βασανιστηρίων σχετικά με τη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2012. Απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας που επέσυραν τη θανατική ποινή.

Υψώνοντας τέσσερα δάκτυλα του χεριού σε έναν χαιρετισμό που συμβολίζει την αντίσταση στην καταστολή των ισλαμιστών από το κράτος, οι κατηγορούμενοι φώναξαν «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Η απόφαση είναι η πρώτη εναντίον του Μόρσι, ο οποίος λέει ότι είναι αποφασισμένος να αναιρέσει αυτό που αποκαλεί στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο έκανε το 2013 ο τότε αρχηγός του στρατού, και σημερινός πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Αφού ανέτρεψε τον Μόρσι έπειτα από μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον της διακυβέρνησής του, ο Σίσι προχώρησε στη σύγκρουση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία, όπως υποστηρίζει, είναι μέρος ενός τρομοκρατικού δικτύου που θέτει μια υπαρξιακή απειλή στον αραβικό και στον δυτικό κόσμο.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει ότι είναι ένα ειρηνικό κίνημα που θα επιστρέψει στην εξουσία με τη δύναμη του λαού, αν και οι διαδηλώσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Ο μηχανισμός του βαθέος κράτους στην Αίγυπτο –το υπουργείο Εσωτερικών, οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός– φαίνεται τώρα να έχει την ισχυρότερη από ποτέ λαβή στην εξουσία στη μεγαλύτερη αραβική χώρα.

Ενώ ο Μόρσι έχει γίνει πολύ λιγότερο σημαντικός, ακόμα και μέσα στους κόλπους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Σίσι έγινε πρόεδρος στις εκλογές που διενεργήθηκαν πέρυσι, κερδίζοντας την ψήφο πολλών Αιγυπτίων οι οποίοι αγνόησαν τις εκτεταμένες κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς όφελος της σταθερότητας.
Οι δυτικές δυνάμεις που έκαναν έκκληση για δημοκρατία αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν έναν μοχλό πίεσης εναντίον του Σίσι, που είναι ο πιο πρόσφατος στρατιωτικός που καταλαμβάνει την εξουσία.

Ο Μόρσι, που ανήλθε στην ιεραρχία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προτού κερδίσει την προεδρία το 2012, ήταν μία πολωτική παρουσία στη διάρκεια του ταραχώδους χρόνου που παρέμεινε στην εξουσία, έπειτα από την πτώση του βετεράνου δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Η πολιτική του αποξένωσε τους φιλελεύθερους Αιγύπτιους και όσους τάσσονται υπέρ της κοσμικότητας, οι οποίοι φοβήθηκαν πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα –που αποτέλεσε την κύρια αντιπολίτευση στον Μουμπάρακ για δεκαετίες και ήταν δημοφιλής σε πολλούς Αιγυπτίους για το φιλανθρωπικό έργο της θα καταχράτο ην εξουσία.