Υεμένη: Εκεχειρία μόνο αν οι Χούτι εφαρμόσουν την απόφαση του ΟΗΕ

Οι χώρες του Κόλπου υπογράμμισαν χθες στον επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι δεν προτίθενται να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη παρά μόνο εάν οι σιίτες αντάρτες, οι λεγόμενοι Χούτι, εφαρμόσουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία τους κάλεσε να εγκαταλείψουν αμέσως και χωρίς όρους την εξουσία, δήλωσε κορυφαίος Σαουδάραβας διπλωμάτης.

Μια αντιπροσωπεία των πρεσβευτών των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) είχε μια συνάντηση διάρκειας περίπου 40 λεπτών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για να συζητηθεί η κρίση στην Υεμένη και η επιλογή του νέου απεσταλμένου του Οργανισμού στη χώρα αυτή, μετά την παραίτηση του Τζαμάλ Μπενομάρ.

Ο κύριος Μπαν είχε απευθύνει την περασμένη Παρασκευή μια έκκληση για "άμεση κατάπαυση του πυρός" από "όλες τις πλευρές", τη στιγμή που μια συμμαχία Αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζει την εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών που άρχισε την 26η Μαρτίου εναντίον των Χούτι, οι οποίοι θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν.

Ο Μπαν Γκι Μουν "έχει πει ότι επιθυμεί να δοθεί τέλος στις εχθροπραξίες το ταχύτερο, θέλουμε όλοι να δοθεί τέλος στις εχθροπραξίες το ταχύτερο, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις για να επιτευχθεί οι οποίες απαριθμούνται στην απόφαση" του ΣΑ του ΟΗΕ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, απορρίπτοντας την ιδέα της κήρυξης εκεχειρίας άμεσα. "Ο Γενικός Γραμματέας και εμείς πιστεύουμε ότι (η συγκεκριμένη απόφαση) πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά", πρόσθεσε ο ίδιος.

Η απόφαση που είχε υιοθετηθεί την περασμένη Τρίτη από το ΣΑ καλεί τους Χούτι να αποσυρθούν από όλες τις περιοχές που έχουν καταλάβει και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ τους επέβαλε εμπάργκο όπλων και κυρώσεις σε ηγετικά τους στελέχη.

Ερωτηθείς σχετικά με τον διορισμό του διαδόχου του κυρίου Μπενομάρ, ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στα ΗΕ περιορίστηκε να πει ότι το ζήτημα αυτό θα "μελετηθεί στις πρωτεύουσες" και πρόσθεσε ότι οι χώρες του ΣΣΚ θα δώσουν την απάντησή τους "πολύ σύντομα".

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του ΟΗΕ ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο κ. Μπαν πρότεινε τον διορισμό του Μαυριτανού διπλωμάτη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ και οι πρεσβευτές του ΣΣΚ απάντησαν ότι θα παραπέμψουν το ζήτημα στις πρωτεύουσές τους.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο διορισμός αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα ως το τέλος της εβδομάδας.

Ο Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ είναι σήμερα επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα (UNMEER). Ο κ. Μπενομάρ, ένας βετεράνος Μαροκινός διπλωμάτης ο οποίος είχε διοριστεί το 2012, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα εν μέσω των σφοδρών επικρίσεων εναντίον του από τα κράτη του Κόλπου, σύμφωνα με διπλωμάτες στον ΟΗΕ.