Αίγυπτος: Δύο 5χρονα νεκρά από όλμους στο Σινά

Δύο παιδιά πέντε ετών σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα στο Σινά, στη βόρεια Αίγυπτο, από όλμους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μερικές ώρες μετά τον θάνατο τριών στρατιωτικών σε μια νέα βομβιστική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο βραχίονας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη χώρα.

Οι όλμοι έπληξαν κατοικημένη περιοχή στο νότιο τμήμα της πόλης Σέιχ Ζουάιντ, στην επαρχία Βόρειο Σινά, χθες βράδυ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο αγόρια πέντε ετών, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου.

Νωρίτερα χθες εξερράγη βόμβα τη στιγμή που διερχόταν από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί ένα όχημα με στρατιωτικούς, σκοτώνοντας τους τρεις εξ αυτών, ανάμεσά τους κι έναν αξιωματικό, στη Ράφα, κοντά στο σημείο διέλευσης από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας, στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η περιοχή του Σινά αποτελεί το προπύργιο της οργάνωσης Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις, η οποία μετονομάστηκε πρόσφατα σε "Επαρχία του Σινά" για να σηματοδοτήσει ότι ανήκει στο "εμιράτο" την εγκαθίδρυση του οποίου ανακήρυξε το ΙΚ στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας τα οποία ελέγχει.

"Ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμη τραυματίστηκε όταν το θωρακισμένο όχημά τους επλήγη από έναν εκρηκτικό μηχανισμό στην περιοχή Ταουίλ αλ Αμίρ", στο αιγυπτιακό τμήμα της πόλης Ράφα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο απολογισμός αυτός επιβεβαιώθηκε από ένα στέλεχος των υπηρεσιών υγείας στην επαρχία Βόρειο Σινά.

"Ανατινάξαμε ένα θωρακισμένο όχημα του στρατού των αποστατών και όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό σκοτώθηκαν", έγραψε σε έναν λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί η οργάνωση Επαρχία του Σινά.

Ο στρατός διεξάγει μια εκκαθαριστική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο Σινά εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων αλλά υφίσταται, όπως και η αστυνομία, πολυάριθμες αιματηρές επιθέσεις αφότου οι στρατιωτικοί ανέτρεψαν και συνέλαβαν, τον Ιούλιο του 2013, τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και έπνιξαν στο αίμα τις διαδηλώσεις των υποστηρικτών του.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, πάνω από 500 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις αυτές, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα διαπράττονται στο Βόρειο Σινά, από το 2013. Έχουν επίσης διαπραχθεί επιθέσεις με στόχο κυρίως αστυνομικών και στρατιωτικών στο Κάιρο.

Παράλληλα, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου σκότωσαν πάνω από 1.400 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι και φυλάκισαν πάνω από 15.000 υποστηρικτές του πρώην προέδρου. Εκατοντάδες εξ αυτών καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών σε μαζικές δίκες διάρκειας μερικών λεπτών, τις οποίες ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε χαρακτηρίσει "δίχως προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία" παγκοσμίως.

Σχεδόν όλοι οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων, της οργάνωσης του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, είναι φυλακισμένοι και έχουν δικαστεί ή δικάζονται για διάφορες υποθέσεις, με πολλούς να έχουν καταδικαστεί ή να αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου. Αύριο Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση σε μία από τις πέντε δίκες στις οποίες προσάγεται ο ίδιος ο Μόρσι. Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει την εσχάτη των ποινών.