Η Ουάσινγκτον καταδικάζει το κύμα ξενοφοβικής βίας στη Νότια Αφρική

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε χθες Δευτέρα το κύμα ξενοφοβικής βίας το οποίο σαρώνει τη Νότια Αφρική και κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να αντιδράσουν εναντίον των αλλεπάλληλων αιματηρών επεισοδίων.

Τα βίαια επεισόδια με στόχο ξένους, μετανάστες από άλλες χώρες της Αφρικής, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει χιλιάδες άλλους τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, αρχικά στο Ντέρμπαν και κατόπιν στο Γιοχάνεσμπουργκ.

"Όπως η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση και στελέχη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καταδικάζουμε έντονα τις βιαιότητες εναντίον ξένων οι οποίες σημειώνονται το τρέχον διάστημα", δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Μαρί Χαρφ.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι "πολύ ανήσυχη" για τους θανάτους και τις συνέπειες που έχουν οι βιαιότητες αυτές σε διάφορες κοινότητες της Νότιας Αφρικής.

"Ζητήσαμε από όλους τους Νοτιοαφρικανούς ηγέτες να επιδείξουν ξεκάθαρα ότι καταδικάζουν αυτού του είδους τις βιαιότητες", πρόσθεσε η κυρία Χαρφ.

Ο βασιλιάς των Ζουλού Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι υποκίνησε το κύμα βίας, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη χθες για τα πολύνεκρα επεισόδια και κάλεσε από την πλευρά να επικρατήσει ηρεμία.

Ο ηγέτης μιας από τις σημαντικότερες φυλές της Νότιας Αφρικής είχε, σύμφωνα με νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης, διαμηνύσει στους ξένους στα τέλη του Μαρτίου να "τα μαζέψουν και να φύγουν" από τη χώρα.

Η έκκληση του αρχηγού των Ζουλού να αποκατασταθεί η ηρεμία στη Νότια Αφρική προστίθεται σε μια πλειάδα παρόμοιων μηνυμάτων που έχουν απευθύνει τις τελευταίες ημέρες πολιτικοί, προσωπικότητες και διασημότητες καθώς και ΜΜΕ της Νότιας Αφρικής.