Αφγανιστάν: Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Τζαλαλαμπάντ

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε επίθεση καμικάζι που σημειώθηκε σήμερα μπροστά από μια τράπεζα της Τζαλαλαμπάντ, μεγάλης πόλης του ανατολικού Αφγανιστάν κοντά στα πακιστανικά σύνορα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στη χώρα από το Νοέμβριο, όταν ένας καμικάζι είχε ανατινάξει εκρηκτικά ανάμεσα στους θεατές ενός αγώνα βόλεϊ στην επαρχία Πάκτικα, που συνορεύει επίσης με το Πακιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 57 άνθρωποι.

Σήμερα η επίθεση σημειώθηκε τη στιγμή που δημόσιοι υπάλληλοι είχαν έρθει για να εισπράξουν το μισθό του μήνα από το τοπικό κατάστημα της Kabul Bank, της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, διευκρίνισαν οι αρχές της επαρχίας Νανγκαρχάρ, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τζαλαλαμπάντ.

"Τα πτώματα 33 ανθρώπων και περισσότεροι από 100 τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο", δήλωσε ο δρ. Νατζιμπουλάχ Καμαουάλ, επικεφαλής του νοσοκομείου της επαρχίας.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε επιτόπου περιέγραψε πως μετά την επίθεση κομμάτια σάρκας, ανθρώπινα μέλη, κεφάλια και μια λίμνη αίματος κάλυπταν το έδαφος κοντά στην τράπεζα.

Ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι καταδίκασε έντονα αυτή την επίθεση, που στάθηκε επίσης μοιραία για πολλά παιδιά, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες "τρομοκρατικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους" είναι στην πραγματικότητα "οι πιο δειλές".

Οι αφγανοί Ταλιμπάν του μουλά Όμαρ, που έχουν την τάση να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις οι οποίες προκαλούν θύματα μεταξύ των πολιτών, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη σ' αυτή την επίθεση, που ενδέχεται επίσης να έχει πραγματοποιηθεί από μικρές ομάδες τζιχαντιστών.

Κατά τους τελευταίους μήνες, οι αφγανικές αρχές έχουν εκφράσει επανειλημμένα φόβους πως όλο και περισσότεροι ντόπιοι τζιχαντιστές εντάσσονται στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που ελέγχει εδάφη της Συρίας και του Ιράκ.