Αναψηλάφηση της δίκης της δημοσιογράφου Γκάο Γιου ζητά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε χθες βράδυ να αρχίσει άμεσα διαδικασία αναψηλάφησης της δίκης της γνωστής Κινέζας δημοσιογράφου Γκάο Γιου, η οποία καταδικάστηκε από δικαστήριο του Πεκίνου σε επτά χρόνια κάθειρξη για αποκάλυψη "κρατικών μυστικών".

Διαβάστε ΕΔΩ: Γνωστή δημοσιογράφος στη φυλακή γιατί αποκάλυψε κρατικά μυστικά

"Καλούμε να υπάρξει άμεση αναψηλάφηση της δίκης της κυρίας Γκάο Γιου, βάσει των διεθνών προτύπων, καθώς και άλλων υποθέσεων προσώπων που διώχθηκαν εξαιτίας της ειρηνικής έκφρασης των απόψεών τους ή των εκκλήσεών τους για περισσότερη διαφάνεια", τόνισε μια εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.

Η ποινή των "επτά ετών κάθειρξης επιβλήθηκε στη δημοσιογράφο Γκάο Γιου παρά τις σοβαρές αμφιβολίες" οι οποίες είχαν εκφραστεί όσον αφορά την δίωξη σε βάρος της, τόνισε η εκπρόσωπος.

"Η καταδίκη δείχνει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί Κινέζοι που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και μπλόγκερ, οι οποίο διώκονται για την ειρηνική έκφραση των απόψεών τους ή τις εκκλήσεις τους για περισσότερη διαφάνεια", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Γκάο Γιου, 71 ετών, κρίθηκε ένοχη στην κατηγορία ότι "διαβίβασε μυστικά του κράτους σε ξένους". Η Γκάο είχε λάβει το 1997 το Παγκόσμιο Βραβείο για την Ελευθερία του Τύπου της UNESCO. Συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές στα τέλη του Απριλίου του 2014.