Η υπομονή της κυβέρνησης του Σάντος εξαντλείται με τους FARC

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος προειδοποίησε χθες ότι η "υπομονή" της κυβέρνησής του έναντι των ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) "εξαντλείται" και πρόσθεσε ότι πρέπει να οριστεί ξεκάθαρη χρονική προθεσμία για την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό πέντε δεκαετιών πολέμου.

Δύο ημέρες αφότου οι FARC παραβίασαν την μονομερή εκεχειρία την οποία είχαν κηρύξει, σκοτώνοντας 11 στρατιώτες σε ενέδρα στην επαρχία Κάουκα, ο Σάντος δεσμεύθηκε να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε όμως πως πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα.

"Κύριοι των FARC, μην κωφεύετε έναντι των Κολομβιανών που φωνάζουν ότι θέλουν το τέλος του πολέμου, χάνουμε την υπομονή μας", τόνισε ο Σάντος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, απευθυνόμενος στους αντάρτες.

"Πρέπει να ορίσουμε προθεσμίες στη διαδικασία αυτή και εάν (οι FARC) θέλουν ειρήνη, οφείλουν να το δείξουν με πράξεις και όχι με λόγια", συνέχισε.

Οι αντάρτες είχαν κηρύξει μονομερώς κατάπαυση του πυρός τον περασμένο Δεκέμβριο και ζήτησαν από την κυβέρνηση να ανταποδώσει τη χειρονομία αναστέλλοντας τις επιχειρήσεις του στρατού εναντίον τους. Ο Σάντος αρνήθηκε, αλλά τον περασμένο μήνα διέταξε να ανασταλούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον των FARC. Αυτό άλλαξε την Τετάρτη, όταν διέταξε να ξαναρχίσουν οι επιδρομές από αέρος σε αντίδραση για την πολύνεκρη μάχη στην Κάουκα.

Η επίθεση εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια επιχείρηση για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στη νοτιοδυτική Κολομβία, ώθησε στελέχη της αντιπολίτευσης να απαιτήσουν από τον Σάντος να διακόψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

"Το πιο εύκολο πράγμα σήμερα θα ήταν να πω πόλεμος, πόλεμος κι άλλος πόλεμος, αλλά εξελέγην για να φέρω την ειρήνη και ως ηγέτης της Κολομβίας, αυτήν την εντολή έχω", απάντησε χθες ο 63χρονος συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας, ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά στις ΗΠΑ και στο Λονδίνο και επί σειρά ετών εργάστηκε σε διάφορες θέσεις σε μέσα ενημέρωσης—στην οικογένειά του ανήκε ως το 2007 το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εφημερίδας El Tiempo.

"Η υποχρέωσή μου", πρόσθεσε ο Σάντος, "είναι να μετατρέψω την οργή και την οδύνη σε πράξεις που θα οδηγήσουν στο τέλος του πολέμου".

Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, η παλαιότερη στη Λατινική Αμερική, διαρκεί τα τελευταία 50 χρόνια κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους, ενώ έχει εκτοπίσει πάνω από 5,3 εκατομμύρια άλλους.