Συλλήψεις για το θάνατο του εισαγγελέα στην Τουρκία

Στη σύλληψη 22 ατόμων προχώρησε η αστυνομία της Τουρκίας, στην περιοχή της Αττάλειας της νότιας Τουρκίας, μετά την επίθεση της ακροαριστερής οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα (DHKC-P), για την ομηρία του εισαγγελέα Μεμέτ Σελίμ Κιράζ στην Κωνσταντινούπολη, που οδήγησε στο θάνατο του.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η αστυνομία έκανε τις συλλήψεις έπειτα από πληροφορίες ότι η οργάνωση, που βρίσκεται στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων σε Τουρκία, ΗΠΑ και Ε.Ε. προετοίμαζε κι άλλες επιχειρήσεις ανάλογες με την χθεσινή, η οποία εκτυλίχθηκε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας, συγκρούσεις ανάμεσα στην τουρκική αστυνομία και σε διαδηλωτές σημειώθηκαν σε δύο συνοικίες της Κωνσταντινούπολης με αφορμή τον θάνατο του εισαγγελέα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τις διαδηλώσεις στη λαϊκή συνοικία Οκμεϊντάνι, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Radikal. Στη συνοικία αυτή της κεντρικής Κωνσταντινούπολης ζούσε ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος είχε τραυματισθεί από την αστυνομία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 και κατέληξε τον Μάρτιο του 2014 και την υπόθεση δολοφονίας του είχε αναλάβει ο εισαγγελέας Κιράζ.

Στην εργατική συνοικία της Κωνσταντινούπολης Γκάζι, θέατρο συχνών συγκρούσεων όπου η οργάνωση διαθέτει υποστηρικτές, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να αποτρέψει τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν σε αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με την Radikal.

Δύο μέλη της DHKP-C εισέβαλαν χθες στο δικαστικό μέγαρο του Τσαγλαγιάν και κράτησαν όμηρο τον εισαγγελέα για να εκδικηθούν τον θάνατο του 15χρονου Ελβάν. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισέβαλαν αργότερα στο κτίριο κι εξουδετέρωσαν τους τρεις δράστες, ενώ ο εισαγγελέας μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος του Ερντογάν, AKP, στην Κωνσταντινούπολη αλλά εξουδετερώθηκαν από την αστυνομία