Νέο χαρτονόμισμα των 100 πέσος για… τις Μαμάδες και τις Γιαγιάδες

Νέο χαρτονόμισμα των 100 πέσος θα κυκλοφορήσει στην Αργεντινή, προς τιμήν των Μητέρων και των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη, δύο ενώσεων διάσημων για τον αγώνα τους εναντίον των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας (1976-1983).

Ο στόχος της έκδοσης αυτού του χαρτονομίσματος "είναι να αποδοθεί μια ακόμη φορά φόρος τιμής σ' αυτές τις συνηθισμένες γυναίκες που, αντιμέτωπες με την απώλεια των παιδιών τους και των εγγονιών τους, αντέδρασαν δίνοντας ένα μάθημα ζωής", δήλωσε η Κάτια Ντάουρα, πρόεδρος του Νομισματοκοπείου της Αργεντινής, στη διάρκεια τελετής στο κυβερνητικό μέγαρο στο Μπουένος Άιρες.

Η ένωση των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη, με πρόεδρο την Εστέλα ντε Καρλότο, ξαναβρήκε 116 εγγόνια ανάμεσα στα περίπου 500 παιδιά που εκλάπησαν στη διάρκεια της δικτατορίας αφού γεννήθηκαν ενώ οι μητέρες τους ήταν κρατούμενες.

Οι Μητέρες της Πλατείας του Μάη, από την πλευρά τους, από τις οποίες έχει διαχωρισθεί μια ομάδα με την ονομασία Λίνεα Φουνταντόρα, άρχισαν το 1977 να ζητούν πληροφορίες για τα εξαφανισμένα παιδιά τους κάνοντας πορείες στην πλατεία του Μάη, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αργεντινής, μπροστά από το μέγαρο της κυβέρνησης.

Στο νέο χαρτονόμισμα των 100 πέσος (11,33 δολάρια) εικονίζεται το πρόσωπο μιας Μητέρας της Πλατείας του Μάη με το χαρακτηριστικό λευκό μαντίλι της ένωσης.

Στην άλλη όψη του χαρτονομίσματος υπάρχει το σχέδιο μιας αλυσίδας του DNA για να υπενθυμίζει ότι τα γενετικά τεστ ήταν ένα εργαλείο αποφασιστικής σημασίας των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη στη δύσκολη προσπάθειά τους να πιστοποιήσουν τις ταυτότητες των παιδιών που εκλάπησαν κατά τη δικτατορία.