Ελ Σαλβαδόρ: Αστυνομία σκότωσε 8 μέλη συμμοριών

Οκτώ μέλη συμμορίας σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία σε ένα αγρόκτημα στο Ελ Σαλβαδόρ, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, την ίδια ημέρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα με κυρίαρχο αίτημα να δοθεί ένα τέλος στην κλιμάκωση της βίας των συμμοριών.

Περίπου 300.000 κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα και σε άλλα 12 σημεία σε όλη τη χώρα ζητώντας τον τερματισμό της βίας.

«Αυτός είναι ένας αγώνας που θέλουμε να κερδίσουμε, όλοι οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ για τον σεβασμό στη ζωή, στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη» είπε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν κατά την πορεία στην πρωτεύουσα.

Η σύγκρουση όπου σκοτώθηκαν τα οκτώ μέλη της περιβόητης συμμορίας Barrio 18 ξεκίνησε όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο αγρόκτημα παραγωγής καφέ, στην πόλη Σαν Χοσέ Βιλανόβα νότια του Σαν Σαλβαδόρ, μετά από καταγγελίες κατοίκων. Τα μέλη της συμμορίας όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ εξουσιοδότησε τους αστυνομικούς να πυροβολούν «χωρίς να υπάρχει φόβος ότι θα υποστούν συνέπειες» εάν απειλούνται από μέλη συμμορίας.

Η βία στο Ελ Σαλβαδόρ έχει αυξηθεί κατά το περασμένο έτος μετά το πέρας της ανακωχής του 2012 μεταξύ της οργάνωσης Barrio 18 και της αντίπαλης συμμορίας Mara Salvatrucha (MS-13).