Δολοφονία ο θάνατος του Αργεντινού εισαγγελέα;

Δολοφονία, και όχι αυτοκτονία, ήταν ο θάνατος του Αργεντινού εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν, που βρέθηκε νεκρός μέσα σε μία λίμνη αίματος τον περασμένο Ιανουάριο, κι ενώ ερευνούσε το ρόλο της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες στη συγκάλυψη του ρόλου του Ιράν σε βομβιστική επίθεση το 1994, σύμφωνα με την πρώην σύζυγό του.

“Ο Νίσμαν δεν είχε ατύχημα. Δεν αυτοκτόνησε. Τον δολοφόνησαν”, ανέφερε η Σάντρα Αρόγιο Σαλγάδο σε συνέντευξη Τύπου, επικαλούμενη νεκροψία από ανεξάρτητη ιατροδικαστική ομάδα, τα στοιχεία της οποίας κατέθεσε ήδη στο γραφείο του εισαγγελέα στο Μπουένος Άιρες.

Τα συμπεράσματα της επίσημης νεκροψίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, πέρα από ορισμένες πληροφορίες που οδηγούν προς την αυτοκτονία, ωστόσο η Αρόγιο Σαλγάδο, που είναι δικαστής, υποστηρίζει πως πρόκειται για δολοφονία, πυροδοτώντας τις θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν την ίδια την πρόεδρο της χώρας να εμπλέκεται στη δολοφονία του Νίσμαν, αν και η ίδια υποστηρίζει πως "αδίστακτοι πράκτορες" της μυστικής υπηρεσίας ευθύνονται για τη δολοφονία.

Η υποθεση την οποία ερευνούσε ο Νίσμαν, και μάλιστα φέρεται να ετοιμαζόταν να εκδώσει ένταλμα σύλληψης της Κριστίνα Φερνάντες, αφορούσε σε βομβιστική επίθεση με 85 νεκρούς σε εβραϊκό κέντρο, η οποία δεν έχει διαλευκανθεί ποτέ, με το Ιράν να αρνείται τις κατηγορίες ότι ενεπλάκη στην τρομοκρατική επίθεση.