Αναζωπυρώνεται η σύγκρουση στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Από τις αρχές του έτους, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σήμερα, ένας Αρμένιος στρατιώτης έπεσε νεκρός από τα πυρά ανδρών των αζερικών δυνάμεων, ανεβάζοντας σε 15 τον αριθμό των νεκρών για φέτος ενώ η Αρμενία απειλεί να απαντήσει "σε οποιαδήποτε επίθεση".

Νέες ταραχές μαίνονται στη γραμμή του μετώπου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η περιοχή αποτελεί μήλον της έριδος από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια ορεινή, ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή η οποία από τη σοβιετική εποχή αποτελεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και έχει πληθυσμό στην πλειοψηφία του αρμενικό, ήταν το μήλο της έριδος ενός πολέμου που στοίχισε τη ζωή 30.000 ανθρώπων και προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες μεταξύ 1988 και 1994. Εκεχειρία υπογράφηκε το 1994, ωστόσο το Μπακού και το Γερεβάν δεν καταλήγουν σε συμφωνία για το καθεστώς της περιοχής, η οποία παραμένει αιτία έντασης στο Νότιο Καύκασο, περιοχή στρατηγικής σημασίας μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν τον Ιανουάριο στην περιοχή αυτή, με τα δύο στρατόπεδα να αλληλοκατηγορούνται για την πραγματοποίηση επιθέσεων που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων πέρυσι.

Το Μπακού, του οποίου ο προϋπολογισμός για την άμυνα είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό προϋπολογισμό της Αρμενίας, έχει απειλήσει να ανακαταλάβει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δια της στρατιωτικής βίας σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με το Γερεβάν.