Οργή του Ιάπωνα πρωθυπουργού για το βίντεο των τζιχαντιστών

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε την οργή του για ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η σορός ενός Ιάπωνα υπηκόου που φέρεται ότι εκτελέστηκε από εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κι επέμεινε ότι η χώρα του θα παραμείνει ανυποχώρητη έναντι της τρομοκρατίας.

Ο Άμπε επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του πως το περιεχόμενο του βίντεο, στο οποίο εικονίζεται εκτελεσμένος ο Ιάπωνας όμηρος Χαρούνα Γιουκάουα και η φωνή του αφηγητή είναι αυτή του έτερου Ιάπωνα ομήρου, του Κέντζι Γκότο, είναι μια "αποτρόπαιη και απαράδεκτη πράξη βίας".

"Διακατέχομαι από ένα έντονο αίσθημα οργής", είπε ο Άμπε κατά τις σύντομες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους έπειτα από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σε στενή σύνθεση το οποίο συγκάλεσε για να συζητηθεί η κρίση. "Δεν θα υποχωρήσουμε έναντι της τρομοκρατίας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Γκότο σώου και αβλαβή, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επισήμανε επίσης πως η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με άλλες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του. Δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

Στο μεταξύ οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εργάζονται για να επαληθεύσουν εάν και κατά πόσον είναι αυθεντικό το βίντεο με το οποίο ανακοινώθηκε η εκτέλεση του Ιάπωνα ομήρου των εξτρεμιστών του ΙΚ, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

"Η κοινότητα των [υπηρεσιών] πληροφοριών εργάζεται για να επαληθεύσει την αυθεντικότητά του", ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Πάτρικ Βεντρέλ στην ανακοίνωση.
"Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις ενέργειες του ΙΚΙΛ (...) καλούμε να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι εναπομείναντες όμηροι" της οργάνωσης, ανέφερε ακόμη ο Βεντρέλ χρησιμοποιώντας το αρκτικόλεξο της προηγούμενης ονομασίας του ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε).

"Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την Ιαπωνία στο ζήτημα αυτό. Παραμένουμε αλληλέγγυοι προς την Ιαπωνία και συνεργαζόμαστε στενά" με την κυβέρνηση στο Τόκιο, διευκρίνισε ο ίδιος.