Σοκ από το βίντεο αποκεφαλισμού Ιάπωνα ομήρου από τζιχαντιστές

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιαπωνία η δημοσιοποίηση ενός βίντεο που φέρεται να ανακοινώνει την εκτέλεση ενός Ιάπωνα κρατούμενου από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Στο ίδιο βίντεο οι τζιχαντιστές φέρονται να απαιτούν την άμεση απελευθέρωση ενός ακόμη κρατούμενου που φέρεται να εμφανίζεται στο βίντεο.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα, σε μία σύντομη τηλεοπτική δήλωση, ανέφερε πως το βίντεο φαίνεται να δείχνει την εκτέλεση του Χαρούνα Γιουκάουα.

"Αυτή είναι μια αποτρόπαιη και απαράδεκτη ενέργεια", δήλωσε ο Σούγκα. "Ζητούμε σθεναρά την άμεση απελευθέρωση του άλλου κρατούμενου κ. Κεντζίι Γκότο, χωρίς να του προκληθεί κακό".

Ο Σούγκα διάβασε τη δήλωση και αρνήθηκε να δεχθεί ερωτήσεις.

Το βίντεο στάλθηκε με e-mail στη σύζυγο ενός από τους δύο ομήρους. Ο όμηρος που αναφέρεται ως νεκρός είναι ο Χαρούνα Γιουκάουα.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίζνο Άμπε συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Φτάνοντας στη συνεδρίαση, καταδίκασε ως "εξωφρενικό και απαράδεκτο" το βίντεο και περιορίστηκε στο ότι το Τόκιο "απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των ομήρων".

Την Τρίτη, οι τζιχαντιστές είχαν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με τους δύο Ιάπωνες ομήρους, δίνοντας στο Τόκιο διορία 72 ωρών για να πληρώσει λύτρα 200 εκατ. δολάρια για την απελευθέρωσή τους.

Πίσω από τους δύο ομήρους βρίσκεται μία ιδιαίτερα τραγική ιστορία: Ο ένας από αυτούς είναι ο Χαρούνα Γιουκάουα, ο οποίος είχε χάσει προ ετών τη γυναίκα του και αναφέρεται ως πάσχων από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Το τι τον είχε οδηγήσει στη Συρία είναι άγνωστο.

Ο δεύτερος όμηρος είναι ο δημοσιογράφος Κέντζι Γκότο, που σύμφωνα με την οικογένειά του πήγε στη Συρία μόνο για να φέρει πίσω τον Γιουκάουα. Ο Γκότο είχε φύγει μόλις δύο εβδομάδες μετά την γέννηση του παιδιού του.