Πακιστάν: Δικαστήριο απελευθέρωσε τον εγκέφαλο των επιθέσεων στη Βομβάη

Ελεύθερο με εγγύηση άφησε δικαστήριο του Πακιστάν έναν άνδρα ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων που το 2008 είχαν συγκλονίσει το οικονομικό κέντρο της Ινδίας, την πόλη Βομβάη (Μουμπάι).

Η απόφαση αυτή του πακιστανικού δικαστηρίου καταδικάσθηκε έντονα από την Ινδία, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ αποτελεί και σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την απελευθέρωση του Ζάκι-ουρ Ρεχμάν Λάχβι, ανακοινώθηκε ενώ το Πακιστάν προσπαθεί να συνέλθει από την αιματηρότατη τρομοκρατική επίθεση που έγινε την Τρίτη σε σχολείο της Πεσαβάρ με θύματα 132 μαθητές και εννέα μέλη του προσωπικού σχολείου. Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν δήλωσαν πως πραγματοποίησαν την επίθεση αυτή για να εκδικηθούν για την επίθεση που διεξάγει εναντίον τους ο στρατός.

Ωστόσο η οργάνωση που είχε κάνει τις επιθέσεις στη Βομβάη δεν είχε άμεσους δεσμούς με τους Ταλιμπάν.

Ο Λάχβι είχε συλληφθεί το 2009 στο Πακιστάν σε σχέση με την επίθεση που είχαν πραγματοποιήσει ένοπλοι πακιστανοί μαχητές στη Βομβάη, στη διάρκεια της οποίας είχαν σκοτωθεί 166 άνθρωποι. Ο μοναδικός επιζήσας από τους ενόπλους τον είχε αναφέρει ως τον εγκέφαλο της επίθεσης.

Έκτοτε κρατούνταν σε φυλακή στην πόλη Ραβαλπίντι.

Η Ινδία κατηγόρησε για την επίθεση στη Βομβάη τη μαχητική πακιστανική οργάνωση Λάσκαρ-ι-Τάιμπα. Επί τρεις ημέρες, δέκα ένοπλοι άνοιγαν πυρ και έριχναν χειροβομβίδες σε ορόσημα της πόλης.

Ινδοί ερευνητές υποστηρίζουν πως ο Λάχβι ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός της Λάσκαρ-ι-Τάιμπα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Ραζνάτ Σινγκ δήλωσε πως η αποφυλάκιση του Λάχβι με εγγύηση ήταν μια εξαιρετικά ατυχής κίνηση. Πρόσθεσε πως ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα, μετά την επίθεση στο σχολείο, ότι θα συντρίψει όλους τους ένοπλους μαχητές.

"Ελπίζω ότι η πακιστανική κυβέρνηση θα προσφύγει στο ανώτερο δικαστήριο ώστε η εγγύηση του Λάχβι να ακυρωθεί", πρόσθεσε.