Ο τελευταίος των… Δαλάι Λάμα;

"Μπορεί να είμαι ο τελευταίος Δαλάι Λάμα" παραδέχεται ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ. Ο 79χρονος δήλωσε, μιλώντας στο BBC, ότι πιθανόν να είναι ο τελευταίος που κρατά αυτόν τον τίτλο. "Ο θεσμός του Δαλάι Λάμα θα σταματήσει μια μέρα. Όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί θα σταματήσουν μια μέρα..." δήλωσε.

Είπε μάλιστα πως είναι καλύτερο ο θεσμός να πάψει να υπάρχει σε "μια περίοδο που είναι ακόμη δημοφιλής". "Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι δεν θα αναδειχτεί κάποιος χαζός Δαλάι Λάμα, που θα ντροπιάσει τον εαυτό του. Και αυτό θα είναι πολύ λυπηρό. Είναι πολύ καλύτερα μια παράδοση που κρατά αιώνες να σταματήσει ότι ο Δαλάι Λάμα είναι ακόμη σχετικά δημοφιλής" είπε ο 79χρονος.

Σχετικά με το αν θα υπάρξει διάδοχός του (ο θεσμός είναι ισόβιος), είπε πως "αυτό θα το αποφασίσει ο λαός του Θιβέτ".

Κάλεσε πάντως τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Κίνα για περισσότερη δημοκρατία.

Ο Δαλάι Λάμα ζει εξόριστος στην Ινδία από το 1959 οπότε τα κινεζικά στρατεύματα έπνιξαν στο αίμα εξέγερση στο Θιβέτ.

Κάτοχος του Νόμπελ, ο 79χρονος πνευματικός ηγέτης υποστηρίζει πλέον πως η λύση είναι "ο μέσος δρόμος με την Κίνα", δηλαδή ένα καθεστώς αυτονομίας αλλά όχι ανεξαρτησία για το Θιβέτ.

Το 2011, ο Δαλάι Λάμα εκχώρησε όλες τις πολιτικές του αρμοδιότητες στον εκλεγμένο ηγέτη του Θιβέτ, μια κίνηση που είχε θεωρηθεί ότι εξασφαλίζει στο Θιβέτ μια εξουσία πέραν της σφαίρας επιρροής της Κίνας.