Με ανοιχτό το στόμα αφήνει την Ε.Ε. ο Ερντογάν

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία επέκρινε ανοιχτά τη σύλληψη δημοσιογράφων στην Τουρκία, δήλωσε "έκπληκτη" από την αντίδραση του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος την κάλεσε "να ασχοληθεί με τις δικές της υποθέσεις".

"Είμαι κατάπληκτη επειδή κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα είχαμε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο για το πώς θα προχωρήσουμε τις σχέσεις των Βρυξελλών με την Άγκυρα", είπε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. κατήγγειλε το βράδυ της Κυριακής τις εφόδους της αστυνομίας στην εφημερίδα Ζαμάν, θεωρώντας ότι αντίκεινται στις "ευρωπαϊκές αξίες τις οποίες θα πρέπει να σεβαστεί η Τουρκία ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στην Ένωση".

Στην ανακοίνωσή τους η Μογκερίνι και ο Γιοχάνες Χαν, ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, έκριναν τις αστυνομικές επιχειρήσεις "ασυμβίβαστες με την ελευθερία του Τύπου".

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε νωρίτερα στις επικρίσεις της Ε.Ε. ιδιαίτερα προκλητικά, λέγοντας πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα μέτρα που λαμβάνονται εντός νομίμων πλαισίων, εναντίον στοιχείων που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια. Να ασχοληθούν με τις δικές τους υποθέσεις".