Κάιρο: Nεκροί σε συγκρούσεις αστυνομίας – ισλαμιστών διαδηλωτών

Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο Κάιρο στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για την ανατροπή από το στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.  

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε το Μέτωπο των Σαλαφιστών που στηρίζει τον Μόρσι και το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων με στόχο να «ανατρέψουν τη στρατιωτική εξουσία» και να «διακηρύξουν την ισλαμική ταυτότητα της Αιγύπτου».

Τα δύο θύματα έχασαν την ζωή τους στη συνοικία Ματαρίγια, στο ανατολικό Κάιρο. Ένα εξ αυτών σκοτώθηκε από μία σφαίρα στο στήθος ενώ φίλος του θύματος ανέφερε ότι «η αστυνομία άνοιξε πυρ αυθαίρετα εναντίον των διαδηλωτών».

Το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο επισήμανε ότι η αστυνομία δέχθηκε πυρά από τους διαδηλωτές και είπε ότι ένας από αυτούς συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του μία κυνηγετική καραμπίνα.

Τουλάχιστον 107 «στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων» συνελήφθησαν χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί «καθώς θεωρούνταν ύποπτοι ότι ήθελαν να οργανώσουν βίαιες διαδηλώσεις» ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων έχει κερδίσει κάθε εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη μεταξύ της ανατροπής του Χόσνι Μουμπάρακ κατά τη διάρκεια μιας λαϊκής εξέγερσης το 2011 και την ανατροπή από το στρατό του Μόρσι.

Μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι η αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 1400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές. Περισσότεροι από 15000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί, ενώ εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μαζικές δίκες που ολοκληρώνονται σε λίγα μόλις λεπτά.