Επιχείρηση εκκαθάρισης στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ

Έφοδο στο κεντρικό σημείο διαδηλώσεων του Κινήματος της Ομπρέλας στο Χονγκ Κόνγκ πραγματοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, συλλαμβάνοντας δεκάδες ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας , ανάμεσα τους και τους βασικούς διοργανωτές του κινήματος διαμαρτυρίας. 

Περίπου 4.000 αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκαθάρισης της πολυσύχναστης περιοχής της Mong Kok, ξηλώνοντας οδοφράγματα και σκηνές που είχαν μπλοκάρει τις εισόδους στην εμπορική ζώνη της πόλης για περισσότερο από δύο μήνες. 

Οι χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν φαινόμενα άγριας βίας, όπως στο παρελθόν. Ωστόσο, περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν τις τελευταίες ώρες. 

Νωρίτερα, δικαστικοί επιμελητές είχαν προειδοποιήσει τους διαδηλωτές να φύγουν και η αστυνομία με ντουντούκες προειδοποιούσε ότι, σε περίπτωση ανυπακοής και μη συμμόρφωσης, οι ακτιβιστές κινδυνεύουν με πιθανή φυλάκιση. 

Ο «καταυλισμός» των διαδηλωτών προκάλεσε την αντίδραση των επιχειρηματιών της περιοχής, οι οποίοι πέταξαν αντικείμενα κατά των συγκεντρωμένων και επευφημούσαν τους περίπου 4.000 αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Την ίδια ώρα, 7 αστυνομικοί του Χονγκ Κονγκ συνελήφθησαν για τον άγριο ξυλοδαρμό φοιτητή που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, στις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας, οι αξιωματικοί - οι οποίοι είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα- συνελήφθησαν "με την υποψία της επίθεσης, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών".