Άθικτοι στο βυθό του Ινδικού οι κινητήρες του μαλαισιανού Μπόινγκ

Οι τεράστιοι κινητήρες του Μπόινγκ της Malaysia Airlines - που εξαφανίστηκε σχεδόν πριν από εννέα μήνες πετώντας από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό- βρίσκονται πιθανότατα άθικτοι στο βυθό, στο σημείο που υποθέτουν οι ειδικοί ότι κατέπεσε η πτήση MH370. 

Η ανακάλυψη τους θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό του χαμένου αεροσκάφους, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη. Τρία υποβρύχια ρομπότ έχουν χαρτογραφήσει 65.600 τετραγωνικά μίλια του βυθού - μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Φλόριντα - χωρίς να βρεθεί ένα ίχνος του αεροσκάφους. Τώρα όμως οι ερευνητές έχουν ειδικό εξοπλισμό, με το οποίο εστιάζουν στον εντοπισμό των γιγαντιαίων τουρμπίνων του Μποινγκ 777 - οι μεγαλύτεροι κινητήρες από κάθε επιβατικό αεροσκάφος. 

"Όταν είχαμε καθορίσει τις απαιτήσεις για την αναζήτηση, επικεντρωθήκαμε στα μικρότερα αντικείμενα γιατί ξέραμε ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους και το σύστημα προσγείωσης θα έχουν παραμείνει σχετικά άθικτα," δήλωσε ο Αυστραλός συντονιστής της ομάδας έρευνας.

"Η άλλη πιθανότητα, φυσικά - αν το αεροσκάφος είναι σχετικά άθικτο - είναι να βρούμε ολόκληρα και άλλα μέρη του αεροσκάφους", δήλωσε ο Πίτερ Φόλεϋ. 

Η θεωρία αυτή βασίζεται στο παράδειγμα της πτήσης 447 της Air France - τα συντρίμμια της οποίας ανακαλύφθηκαν σχεδόν ολόκληρα το 2011- δύο χρόνια μετά την συνετρίβη της στον Ατλαντικό Ωκεανό, το Νοέμβριο του 2009.

Οι κινητήρες του Airbus A330 ήταν παρόμοιου μεγέθους με το 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, κάτι που κάνει τους ερευνητές να αισιοδοξούν ότι τελικά δεν θα βρουν απλά ένα ίχνος, άλλα ολόκληρο το μοιραίο αεροπλάνο, το οποίο εξαφανίστηκε με 227 επιβάτες από 15 χώρες, καθώς και 12 μέλη του πληρώματος.