Ο Αραβικός κόσμος θρηνεί τον χαμό της Σαμπάχ

Η διάσημη Λιβανέζα τραγουδίστρια και ηθοποιός Σαμπάχ (Sabah) και μία από τις πιο γνωστές ηθοποιούς του Αραβικού κόσμου, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών, βυθίζοντας στο πένθος εκατομμύρια θαυμαστές της. 

"Η Σαμπάχ πέθανε στο σπίτι της στη Βηρυτό, από μια απροσδιόριστη ασθένεια" ανέφερε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Η Jeanette Gergis al-Feghali - όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- ξεκίνησε την καριέρα της το 1950, ως αστέρι των αιγυπτιακών ταινιών. Έκτοτε, και μέχρι τα 80 της , γύρισε 98 ταινίες και 50 άλμπουμ, όλα με τεράστια επιτυχία.

Η Σαμπάχ (πρωινό στα αραβικά) τραγουδούσε κυρίως Mawal, τραγούδια της λιβανέζικης λαϊκής παράδοσης. Ήταν η πρώτη αραβική τραγουδίστρια που εμφανίστηκε στο θέατρο Ολυμπία, στο Παρίσι, στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στο Piccadilly Theatre στο Λονδίνο και στην Όπερα του Σίδνεϊ. 

Εκτός από Λιβανέζικη υπηκοότητα, ήταν επίσης πολίτης της Ιορδανίας και των ΗΠΑ. Η Σαμπάχ είχε παντρευτεί 9 φορές και σε όλη της τη ζωής έζησε ανατρεπτικά, κόντρα στα σφιχτα μουσουλμανικά ήθη και έθιμα του αραβικού κόσμου, αφού η ίδια γεννήθηκε σε χριστιανική οικογένεια. 

Αν και δέχθηκε πολλές επικρίσεις για τι δυτικό ντύσιμό της και τις πλαστικές επεμβάσεις που είχε κάνει, εκατομμύρια άραβες σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή την λάτρευαν και της είχαν δώσει παρατσούκλια όπως "Shahroura", που σημαίνει "πουλί που ταγουδάει".