Για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρόεδρος αλ Σίσι

Στην Ιταλία θα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Ο αλ- Σίσι ξεκινά την πρώτη του περιοδεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ξένους επενδυτές παρά τη συνέχιση των πολιτικών ταραχών.

Ο Σίσι, πρώην αρχηγός του στρατού που απέπεμψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Πάπα Φραγκίσκο κατά την πρώτη επίσκεψη αιγύπτιου ηγέτη στο Βατικανό τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας. Το απόγευμα θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος θα μεταβεί αύριο στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογο του Φρανσουά Ολάντ και υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Με τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα έχει συνομιλίες την Τετάρτη.

Η καταπολέμηση των τζιχαντιστών, κυρίως των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων που δρουν στη γειτονική Λιβύη, θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών.

Ο Σίσι θα επιδιώξει να ενθαρρύνει την επάνοδο των ξένων επενδυτών στην Αίγυπτο, της οποίας η οικονομία έχει πληγεί από τα τρία και πλέον χρόνια πολιτικής αστάθειας.

Ο Σίσι εξελέγη πανηγυρικά τον Μάιο, αφού κατέστειλε κάθε ισλαμιστική και κοσμική αντιπολίτευση, έχοντας την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης, η οποία στη μεγάλη της πλειοψηφία, αναγνωρίζει στον Σίσι ότι έθεσε τέλος στο "χάος" ' στη χώρα μετά την εξέγερση του 2011 έχοντας εκδιώξει τον Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Μετά την αποπομπή και τη σύλληψη του Μόρσι, οι αρχές πραγματοποίησαν αιματηρή καταστολή κατά των υποστηρικτών του, με αποτέλεσμα 1.400 άνθρωποι να χάσουν ζωή τους, στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές. Περισσότεροι από 15.000 φυλακίστηκαν, ανάμεσά τους σχεδόν όλα τα στελέχη της Μουσουλμανικής Μειονότητας, οργάνωση από την οποία προέρχεται ο Μόρσι και η οποία στο εξής θεωρείται "τρομοκρατική οργάνωση". Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι επίσης καταδικάστηκαν σε θάνατο σε μαζικές δίκες που προκάλεσαν θύελλα διεθνών αντιδράσεων.