Βολιβία: Νέο μέγαρο για τον πρόεδρο Μοράλες

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες υπέγραψε τη σύμβαση για να ξεκινήσει η κατασκευή ενός νέου προεδρικού μεγάρου, το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό αποικιακό κτίριο που χρησιμοποιείται από τον 16ο αιώνα.

Ο Μοράλες είπε ότι το νέο προεδρικό μέγαρο σχεδιάστηκε από Βολιβιανούς αρχιτέκτονες και είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του πολιτισμού των Tiahuanaco, των ιθαγενών βολιβιανών, πριν την ισπανική αποικιοκρατία.

Το νέο κτίριο θα ονομάζεται "Το μεγάλο σπίτι του Λαού" θα είναι διακοσμημένο έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους Βολιβιανούς την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Όπως δήλωσε ο Μοράλες, ο οποίος μόλις άρχισε την τρίτη θητεία του, το παλιό προεδρικό Μέγαρο - γνωστό ως "το καμένο παλάτι" γιατί πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης το 1875- είναι "γεμάτο από ευρωπαϊκά σύμβολα και τόσο μικρό όσο μια τρύπα ποντικιού ". 

Το νέο Προεδρικό Μέγαρο θα κατασκευαστεί πίσω από το σημερινό παλάτι, το οποίο θα μετατραπεί σε μουσείο. Θα έχει 29 ορόφους που θα στεγάσουν - εκτός από τα ιδιαίτερα του προέδρου- αίθουσες υπουργικών συνεδριάσεων και συμβουλίων, κέντρο μελετών του αυτόχθονου πολιτισμού και ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 1.000 θέσεων.

Τα σχέδια για το νέο παλάτι περιλαμβάνουν ακόμα και ένα ελικοδρόμιο ενώ η ανέγερσή του αναμένεται να κοστίσει περίπου $ 36εκ.