Οι πρώτοι Κούρδοι μαχητές του Ιράκ έφτασαν στην Κομπάνι

Στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι έφτασαν οι πρώτοι μαχητές πεσμεργκά από το Ιράκ, με στόχο να απωθήσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» που πολιορκούν την πόλη επί 40 μέρες.

Μια εμπροσθοφυλακή περίπου 10 Πεσμεργκά μπήκε την Πέμπτη για λίγη ώρα στην πόλη για να συζητήσει μια κοινή στρατηγική με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης κουρδικής ένοπλης οργάνωσης της Συρίας, η οποία υπερασπίζεται την πόλη.

Η συνολική δύναμη των Πεσμεργκά, που αποτελείται από περίπου 150 άνδρες, ετοιμάζεται για να αναπτυχθεί κανονικά στην Κομπάνι ενώ ο διεθνής συνασπισμός πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, για να ανοίξουν τον δρόμο στις δυνάμεις των Ιρακινών Κούρδων.

Επίσης, περίπου 400 άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) μπήκαν στο Κομπάνι από την Τουρκία, για να πάρουν μέρος στη μάχη εναντίον του ΙΚ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι ο διεθνής συνασπισμός επικεντρώνεται περισσότερο από όσο θα έπρεπε στην Κομπάνι, κοντά στα σύνορα με τη χώρα του, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή του και σε άλλες περιοχές.

«Γιατί στο Κομπάνι και όχι σε πόλεις όπως η Ιντλίμπ, η Χάμα ή η Χομς, την ώρα μάλιστα που η ιρακινή επικράτεια ελέγχεται κατά το 40% από το Ισλαμικό Κράτος;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Υπάρχουν μόνον 2.000 μαχητές στην Κομπάνι, είναι δύσκολο να καταλάβω αυτήν την προσέγγιση. Γιατί ο συνασπισμός δεν έχει αναλάβει δράση σε άλλες περιοχές;», πρόσθεσε ο Ερντογάν.