Μπουρκίνα Φάσο: Μεταβατική κυβέρνηση εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων

Την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση σχετικά με τη συγκρότηση μιας νέας μεταβατικής κυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαορέ. Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ, ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα παραμείνει στην εξουσία το πολύ για διάστημα 12 μηνών, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα, Ουαγκαντούγκου, κατά του προέδρου. Ο Κομπαορέ δήλωσε επίσης ότι με την εκπνοή της 12μηνης θητείας της μεταβατικής κυβέρνησης, ο ίδιος θα παραδώσει την εξουσία.

«Είμαι ανοιχτός για συνομιλίες σχετικά με τη μεταβατική περίοδο, στο τέλος της οποίας θα παραδώσω την εξουσία», δήλωσε ο Κομπαορέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BF1.

Πρόσθεσε επίσης ότι άρει την «απαγόρευση κυκλοφορίας» που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα και ότι αποσύρει έναν προτεινόμενο νόμο σύμφωνα με τον οποίο του δινόταν το δικαίωμα να επιδιώξει την επανεκλογή του το επόμενο έτος.

Ανακοινώθηκε την Πέμπτη η διάλυση του Κοινοβουλίου

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε την Πέμπτη τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη συγκρότηση μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης που θα παραμείνει στην εξουσία το πολύ για 12 μήνες, μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου εναντίον του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ.

"Ένα μεταβατικό όργανο θα συγκροτηθεί κατόπιν διαβουλεύσεων με όλα τα κόμματα. Η επιστροφή στη συνταγματική τάξη αναμένεται να γίνει σε λιγότερους από 12 μήνες", είπε ο στρατηγός Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο στρατηγός δεν διευκρίνισε ποιος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διάβασε ένας αξιωματικός στη συνέντευξη Τύπου, το μεταβατικό όργανο θα αναλάβει τις εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες για το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται σε όλη τη χώρα απαγόρευση της κυκλοφορίας "από τις 19:00 μέχρι τις 06:00 για την ασφάλεια των προσώπων και των περιουσιών".

Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Μπουρκίνα Φάσο εξέφρασε η Αφρικανική Ένωση, καλώντας "όλες τις πλευρές" να φροντίσουν για την επιστροφή στην ηρεμία. Η πρόεδρος της Επιτροπής της ΑΕ, Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα ζήτησε επίσης από όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τον λαό "να αποφύγουν τις πράξεις βίας και να ενεργήσουν προς το συμφέρον της χώρας".

Η Μπουρκίνα Φάσο έζησε μια ημέρα σφοδρών συγκρούσεων που ξεκίνησαν με τη λεηλασία και την πυρπόληση του κοινοβουλίου, όπου επρόκειτο να ψηφιστεί η αναθεώρηση του συντάγματος με στόχο να παραταθεί η θητεία του προέδρου Κομπαορέ που κυβερνά τη χώρα εδώ και 27 χρόνια.