Λαϊκή εξέγερση στη Μπουρκίνα Φάσο – Πληροφορίες για νεκρούς

Ένας τουλάχιστον άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα στη Μπουρκίνα Φάσο, κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν όταν χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και λεηλάτησαν και πυρπόλησαν το κτίριο, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία, επειτα από 27 χρόνια. 

Σύμφωνα με τους διεθνείς ανταποκριτές, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου επικρατεί το χάος. Εκτος από το κοιβουλίο, στις φλόγες έχει τυλιχθεί και το δημαρχείο της πόλης ενώ το αεροδρόμιο της χώρας έχει κλείσει. Επεισόδια συγκλόνισαν εκτός από την πρωτεύουσα και επαρχιακές πόλεις.

Ο στρατός «έχει ενωθεί με τους πολίτες» εναντίον του προέδρου Κομπαορέ επιβεβαίωσε στο μεταξύ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενεγουέντε Σανκάρα, βουλευτής της αντιπολίτευσης, που ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής του Κράτους στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την χώρα.

«Η αντιπολίτευση ζητά την ξεκάθαρη και απλή παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ που θα επέτρεπε να ξαναβρούμε την ηρεμία, την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη» τόνισε ο ίδιος.

Μπροστά στο χάος της λαικής εξέγερσης, η κρατική τηλεόραση της χώρας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τις επίμαχες συνταγματικές αλλαγές, που σύμφωνα με την αντιπολίτευση, θα επέτρεπαν στον Μπλεζ Καμπαορέ να παραμείνει στην εξουσία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «ματαίωσε την ψηφοφορία» και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών όταν εκείνοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο σπίτι του αδελφού του προέδρου και σύμφωνα με το Ρόιτερς, τρεις διαδηλωτές κείτονται στο δρόμο. Το πλήθος στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το προεδρικό μέγαρο, ενώ κυβερνητικό ελικόπτερο έκανε ρίψεις δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του κοινοβουλίου όταν αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να τους διαλύσουν.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης υποχρεώνοντας τη διακοπή του προγράμματος.

Για το καθεστώς, που κυβερνά την χώρα από το πραξικόπημα του 1987, πρόκειται για την σοβαρότερη κρίση μετά την ανταρσία του 2011. Διαδηλώσεις τέτοιας έκτασης εναντίον των αρχών αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στην υποσαχάρια Αφρική.

Σημαντικοί εταίροι της Μπουρκίνα Φάσο, που διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην ασταθή περιοχή του Σαχέλ, το Παρίσι και η Ουάσιγκτον εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, τάχθηκε υπέρ της «επιστροφής στην ηρεμία» ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αναμένεται να στείλει έναν απεσταλμένο στη Μπουρκίνα Φάσο προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες για να τερματιστούν οι ταραχές.