Τόσο εντυπωσιακό όσο και… αμφιλεγόμενο το “παλάτι” του Ερντογάν

Με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε σήμερα το νέο, γιγαντιαίο και άκρως αμφιλεγόμενο προεδρικό παλάτι του, που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Άγκυρας.

Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τους πρώτους του προσκεκλημένους στο τεράστιο «λευκό παλάτι» του, το οποίο οι επικριτές του έχουν βαπτίσει ειρωνικά «Λευκό Οίκο» αλλά η δεξίωση που επρόκειτο να διεξαχθεί απόψε το βράδυ ματαιώθηκε, εξαιτίας του χθεσινού, νέου δυστυχήματος σε ανθρακωρυχείο στη νότια Τουρκία.

Με επιφάνεια 200.000 τετραγωνικά μέτρα, το νέο προεδρικό μέγαρο οικοδομήθηκε στα περίχωρα της Άγκυρας, σε μια έκταση την οποία είχε αποκτήσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, προκειμένου να φτιάξει ένα αγρόκτημα.

Η οικοδόμηση του κτιρίου στοίχισε, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια και οι εργασίες για την ανέγερσή του - στην καρδιά ενός δάσους - πυροδότησαν τις επικρίσεις οικολογικών οργανώσεων, σε βαθμό τέτοιο που ολοκληρώθηκαν εσπευσμένα και παρά την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης που διέτασσε τον τερματισμό των εργασιών.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου εξέφρασαν επίσης σφοδρές επικρίσεις για τη μετακόμισή του στο κτίσμα αυτό που συνιστά – σύμφωνα με εκείνους – παράδειγμα του παραλογισμού και της μεγαλομανίας που επιδεικνύει ο πρόεδρος της χώρας.