Λευκός ηγέτης για πρώτη φορά στη Ζάμπια

Ο Αντιπρόεδρος Γκάι Σκοτ (Guy Scott) ορίστηκε ως μεταβατικός πρόεδρος και προσωρινός ηγέτης της Ζάμπια, μετά τον θάνατο του προέδρου της χώρας, Μάικλ Σάτα, την Τρίτη στο Λονδίνο. 

Ο Σκοτ γίνεται ο πρώτος λευκός αρχηγός κράτους της υποσαχάριας Αφρικής, από την εποχή του Φρεντερίκ ντε Κλερκ το 1994, στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, διότι οι γονείς του δεν κατάγονταν από τη Ζάμπια.

Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο βρετανική καταγωγής Σκοτ επιβεβαίωσε το διορισμό του, δηλώνοντας: "Η περίοδος εθνικού πένθους θα ξεκινήσει σήμερα. Χάσαμε τον αγαπημένο μας πρόεδρο και σύντροφός μας".

Αν και ο Σκοτ αντιπροσώπευε τακτικά τον πρόεδρο στις επίσημες εκδηλώσεις, ποτέ δεν διορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος, ακόμα και όταν ο Σάτα έφυγε για νοσηλεία στο εξωτερικό. 

Μάλιστα, μέχρι την σημερινή ανακοίνωση, επικρατέστερος μεταβατικός πρόεδρος ήταν ο υπουργός Άμυνας και εκτελών χρέη προέδρου, Έντγκαρ Λούνγκου. 

Ο Σκοτ αναλαμβάνει να να οδηγήσει επίσημα την Ζάμπια σε προεδρικές εκλογές μέσα σε τρεις μήνες, ώστε να αναδειχθεί ο διάδοχος του Σάτα. 

Η Ζάμπια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή χαλκού στην Αφρική και πρόσφατα γιόρτασε την επέτειο των πενήντα ετών από την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.