Οργή για τους αγνοούμενους φοιτητές στο Μεξικό

Το κύμα λαϊκής οργής και διαμαρτυρίας φουντώνει καθημερινά στο Μεξικό, μετά την εξαφάνιση 43 φοιτητών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση πριν από περίπου ένα μήνα. Οι φοιτητές εξαφανίστηκαν στην επαρχία Γκερέρο και εκφράζονται φόβοι ότι έχουν δολοφονηθεί από αστυνομικούς σε συνεργασία με μέλη καρτέλ ναρκωτικών. 

Κρατώντας φωτογραφίες των αγνοουμένων, χιλιάδες πολίτες κατεβαίνουν καθημερινά στους δρόμους και διοργανώνουν πορείες και ολονυχτίες, ζητώντας δικαιοσύνη. Συνήθως οι διαδηλώσεις αυτές καταλήγουν σε μαζικές ταραχές και επεισόδια, στα οποία τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Μπροστά στο συνεχιζόμενο λαϊκό αίσθημα οργής και τις έντονες διαμαρτυρίες, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Γκερέρο, Άνχελ Αγκίρε Ριβέρο, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη θέση του. 

«Έχω αποφασίσει να ζητήσω άδεια από το αξιότιμο Κονγκρέσο. Αυτό είναι άλλωστε το θεσμικό όργανο που θα εκλέξει τον κάτοικο της Γκερέρο που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο 58χρονος Κυβερνήτης, που έχει δεχθεί κριτική και από το Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης, στο οποίο ανήκει, τόσο για το σκάνδαλο με τους φοιτητές όσο και για τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν.

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο, δηλώνει ότι προτεραιότητα αποτελεί ο εντοπισμός των αγνοούμενων φοιτητών.

«Σήμερα έχουμε μια βασική στόχευση: να βρούμε αυτούς τους νεαρούς φοιτητές που αγνοούνται. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της συνάντησης ο κυβερνήτης θα συναντηθεί ξανά με το συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο συνεδριάζει καθημερινά αυτές τις ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Τις προηγούμενες ημέρες, η δικαιοσύνης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για το δήμαρχο της πόλης Ιγκουάλα - όπου συνέβη το περιστατικό- και τη σύζυγό του, οι οποίοι φέρονται ότι έδωσαν την εντολή για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών.