Επιστολές με ύποπτη σκόνη σε 5 προξενεία στην Κωνσταντινούπολη

Τα προξενεία του Βελγίου, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη τέθηκαν σήμερα σε κατάσταση συναγερμού, αφότου παρέλαβαν φακέλους που περιείχαν μια ύποπτη, κίτρινη σκόνη.

Δεκαέξι άνθρωποι εκτέθηκαν στη σκόνη και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση «ως προληπτικό μέτρο», ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ενώ μέλη της τουρκικής αρχής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (Afad) διεξήγαγαν έρευνες στα προξενεία, προκειμένου να προχωρήσουν σε εργαστηριακές εξετάσεις και δειγματοληψία της κίτρινης σκόνης που περιείχαν οι φάκελοι.

Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν έως τη Δευτέρα, προσέθεσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι μια κίτρινη σκόνη, η σύσταση της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί, βρέθηκε σε έναν φάκελο που παραδόθηκε στο προξενείο του Καναδά. Όσοι ήλθαν σε επαφή με την ουσία στο προξενείο του Καναδά απομακρύνθηκαν από τον όροφο «προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιμόλυνσης».

Η ουσία στάλθηκε σε εργαστήριο στην Άγκυρα προκειμένου να αναλυθεί. 

Σύμφωνα με το τουρκικό ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ειδικές ομάδες της Afad που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση χημικών και βακτηριολογικών απειλών διεξήγαγαν έρευνες σε μια περιοχή της συνοικίας Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης.

Ο συναγερμός αυτό τίθεται σε ισχύ την ώρα που πολλές χώρες της Δύσης έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας λόγω των απειλών που έχει εκτοξεύσει το Ισλαμικό Κράτος εναντίον των χωρών που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι ανακοινώσεις των πέντε χωρών

«Το αμερικανικό γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παρέλαβε έναν φάκελο που περιείχε μια ύποπτη σκόνη» ανέφερε το προξενείο στο λογαριασμό του στο Twitter, όπου προσέθεσε ότι οι αμερικανικές και τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνες.  

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στο Βερολίνο ανέφερε ότι όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε από τα γραφεία του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη· δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά περιορίστηκε να αναφέρει ότι ένα «ύποπτο αντικείμενο» παρελήφθη εκεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου επιβεβαίωσε ότι το προξενείο της χώρας παρέλαβε επίσης έναν φάκελο με ύποπτο περιεχόμενο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

«Παραλάβαμε έναν φάκελο που μοιάζει με εκείνους που παρελήφθησαν και στα άλλα προξενεία όμως δεν τον ανοίξαμε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική πρόξενος της Γαλλίας Μιριέλ Ντομενάς. «Εξετάσεις διενεργούνται όμως δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε σε αυτό το στάδιο ότι πρόκειται για μία επικίνδυνη ουσία» προσέθεσε η ίδια.