Ένα 2χρονο κοριτσάκι το πρώτο κρούσμα Έμπολα στο Μάλι

Μόλις μία εβδομάδα μετά την σχετική προειδοποίηση του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Μάλι επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα στην χώρα.

Πρόκειται για ένα 2χρονο κοριτσάκι στην πόλη Μπαμάκο, το οποίο εμφάνισε υψηλό πυρετό και άλλα συμπτώματα, αφού επέστρεψε με τους γονείς του από την Γουινέα, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία μαζί με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Το κοριτσάκι υποβλήθηκε αμέσως σε εξετάσεις για τον θανατηφόρο ιό, οι οποίες βγήκαν θετικές και λίγες ώρες αργότερα απεβίωσε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν σε καραντίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε έχει θέσει υπό παρακολούθηση άλλους 43 ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με το κορίτσι, περιλαμβανομένων δέκα εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας. Το κρούσμα είχε διασχίσει με λεωφορείο τη χώρα ενώ παρουσίαζε ήδη συμπτώματα και υπήρξαν πολλές περιστάσεις κατά τις οποίες μπορεί να εξέθεσε σε κίνδυνο πολλούς ανθρώπους.

Επιπλέον ο ΠΟΥ στέλνει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Μάλι για να ενισχύσουν το επίπεδο ετοιμότητας ύστερα από το πρώτο κρούσμα του ιού.

Μετά τον εντοπισμό του, το Μάλι έγινε η έκτη χώρα της Δυτικής Αφρικής όπου εμφανίζεται ο θανατηφόρος ιός που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.900 ανθρώπους.

Το Μάλι συνορεύει με την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία έχει επίσης επηρεαστεί από το ξέσπασμα της φονικότερης επιδημίας Εμπολα των τελευταίων δεκαετιών, που έχει εξαπλωθεί πλέον στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.