Ταραχές και συλλήψεις Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, τρεις ημέρες μετά την επίθεση ενός Παλαιστινίου εναντίον ισραηλινών σε στάση του τραμ και τον θάνατο ενός βρέφους 3 μηνών. Η επίθεση αυτή προκάλεσε νέο κύκλο ταραχών στην κατεχόμενη και προσαρτημένη στο Ισραήλ από το 1967 Ανατολική Ιερουσαλήμ, που συγκλονίζεται εδώ και μήνες από σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών.

Η ισραηλινή αστυνομία απαγόρευσε σε Παλαιστίνιους κάτω των 40 ετών να προσέλθουν στο τέμενος Αλ Ακσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ για την προσευχή της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές μεταξύ των παλαιστινίων και της αστυνομίας.

Τα επεισόδια γρήγορα επεκτάθηκαν και σε πόλεις της Δυτικής Όχθης, όπως η Ναμπλούς. Μάλιστα, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν έφηβο Παλαιστίνιο κοντά στη Ραμάλα, στο χωριό Σιλουάντ. Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, οι στρατιώτες εντόπισαν έναν Παλαιστίνιο που "ετοιμαζόταν να τους ρίξει μια βόμβα μολότοφ" και "απέτρεψαν την επίθεση" ανοίγοντας αμέσως πυρ εναντίον του "για να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο".

Τα περιοριστικά μέτρα έρχονται μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δύο Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην Παλιά Πόλη την ώρα που πετούσαν πέτρες, μπουκάλια και καιόμενα λάστιχα αυτοκινήτων στην αστυνομία, η οποία απάντησε με πυρά όπλων που χρησιμοποιούνται για την καταστολή ταραχών.

Η Πλατεία των Τζαμιών στην οποία υπάρχει το τέμενος Αλ Ακσα και ο Θόλος του Βράχου είναι ο τρίτος ιερός τόπος του Ισλάμ και, για τους Εβραίους, ο τόπος του δεύτερου Ναού που καταστράφηκε το έτος 70 από τους Ρωμαίους.

Η Πλατεία των Τζαμιών αποτελεί σημείο χρόνιων ταραχών, οι οποίες έχουν γίνει συχνότερες και βιαιότερες εδώ και μήνες, στον απόηχο των εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και του πολέμου τον Ιούλιο και Αύγουστο στη Γάζα.