Πυροβολισμοί και καταδίωξη στο Κοινοβούλιο του Καναδά

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει από το μεσημέρι της Τετάρτης τη Βουλή του Καναδά, στην πρωτεύουσα Οτάβα, μετά από επεισόδιο πυροβολισμών κοντά στο Μνημείο Θυμάτων Πολέμου με έναν στρατιώτη νεκρό, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά αγνώστων και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν έναν άνδρα με μακριά μαλλιά να κρατά κυνηγετικό όπλο και να ρίχνει τέσσερις πυροβολισμούς. Στη συνέχεια έτρεξε προς το κτίριο της Βουλής και υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 40 πυροβολισμούς μέσα στο κοινοβούλιο. Άλλες μαρτυρίες ωστόσο έκαναν λόγο για έναν άνδρα που έφυγε από το σημείο οδηγώντας ένα αυτοκίνητο.

Έπειτα από σχεδόν δύο ώρες, ο ένοπλος έπεσε νεκρός από τα αστυνομικά πυρά, μέσα στο κτίριο της Βουλής ενώ η αστυνομία ερευνά όλη την γύρω περιοχή και για την ύπαρξη δεύτερου ή και τρίτου δράστη. Επιπλέον, ένας φρουρός στα κοντινά κτίρια του κοινοβουλίου έχει τραυματισθεί κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών.

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.

Οι δράστες αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές. Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

Δείτε την στιγμή των πυροβολισμών και τον πανικό που επικράτησε μέσα στη Βουλή:

 

Την ίδια ώρα, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει μια μεγάλη περιοχή στην καρδιά της πόλης και τα σχολεία που βρίσκονται μέσα στην ζώνη αυτή έχουν κλείσει, με τους μαθητές μέσα στα κτίρια. Οι αρχές ζήτησαν από τους περαστικούς να απομακρυνθούν και από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους και να μην πλησιάζουν στα παράθυρα.

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι ο Στήβεν Χάρπερ, ο Καναδός πρωθυπουργός, είναι ασφαλής και έχει φύγει από το κοινοβούλιο ενώ πολλοί από τους βουλευτές έγραψαν στο Twitter τους ότι είναι καλά αλλά φοβισμένοι και κρύβονται σε ασφαλές μέρος. 

Ο ίδιος ο Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση και τόνισε πως θεωρεί σημαντικό να μην διαταραχθεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. «Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται» και «καταδίκασε αυτή την άνανδρη επίθεση», ανέφερε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Χάρπερ.

Την ίδια ώρα, ο καναδικός στρατός ανακοίνωσε ότι έκλεισε τις βάσεις του σε όλη τη χώρα για το κοινό.

 

Οι τραυματιοφορείς που έσπευσαν στο σημείο έκαναν στον άτυχο φρουρό του μνημείου καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. 

Το περιστατικό έρχεται την στιγμή που ο Καναδάς αύξησε σε μεσαίο από χαμηλό το επίπεδο απειλής από την τρομοκρατία, λόγω της αύξησης των «γενικών απειλών» από τις ριζοσπαστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.

Οι καναδικές μυστικές υπηρεσίες έχουν «υποψίες ότι μεμονωμένα άτομα ή ομάδες μέσα στον Καναδά ή στο εξωτερικό, έχουν την πρόθεση και τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μια τρομοκρατική ενέργεια».

Τη Δευτέρα ένας Καναδός ύποπτος για διασυνδέσεις με ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις επιτέθηκε με το αυτοκίνητό του σε δυο στρατιώτες σκοτώνοντας τον έναν στο Κεμπέκ.