Ερντογάν σε Ομπάμα: Κακώς έριξες όπλα στους Κούρδους της Κομπάνι

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε σήμερα αρνητικά την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν από αέρος τους Κούρδους στη Συρία, που μάχονται για να κρατήσουν την συνοριακή πόλη Κομπάνι.

“Ήταν λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών να ρίξουν στρατιωτικές προμήθειες στους Κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται την Κομπάνι. Γιατί αποδείχθηκε λάθος; Επειδή ορισμένα από τα όπλα αυτά κατασχέθηκαν από τους μαχητές του Ισλαμικού κράτους" δήλωσε ο Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα. 

Συνεχίζοντας - και αποκαλύπτοντας τον σημαντικότερο λόγο της δυσαρέσκειας του - ο Ερντογάν υποστήριξε ότι αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά έχουν πέσει επίσης στα χέρια του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) το οποίο χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική οργάνωση" από την Τουρκία. "Κάθε βοήθεια προς το PYD θα ενισχύσει το PKK (τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν). Και εμείς, η Τουρκία, πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον αυτού του ενδεχόμενου", είπε.

Η επικριτική δήλωση του Τούρκου προέδρου έγινε μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι, τουλάχιστον ένα από τα φορτία με προμήθειες που έριξαν αμερικανικά αεροσκάφη για να τα παραλάβουν Κούρδοι μαχητές στις ανατολικές παρυφές του Κομπάνι έπεσε σε έναν τομέα που ελέγχει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.