Νταβούτογλου: Η πλατεία Ταξίμ είναι η πιο απαίσια πλατεία του κόσμου

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη διάσημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης – τα σχέδια ανάπλασης της οποίας πυροδότησαν τις βίαιες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του Ιουνίου του 2013 – την «πιο απαίσια πλατεία του κόσμου».

Τα σχέδια ανάπλασης της Ταξίμ ανεστάλησαν έπειτα από τα επεισόδια και η πλατεία σήμερα είναι μια τεράστια έκταση μπετόν με το μικρό πάρκο Γκεζί να βρίσκεται στα όριά της.

«Εάν κάποιος μου έλεγε ότι η Ταξίμ είναι μια τέλεια πλατεία, θα του απαντούσα ότι είναι η πιο απαίσια πλατεία στον κόσμο» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους. «Έχω δει τις πλατείες της Βενετίας ή του Ισφαχάν. Άμα τις δείτε αυτές, έχετε την εντύπωση ότι σας απορροφά το κενό όταν φθάνετε στην Ταξίμ» προσέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Η δημοτική αρχή της Κωνσταντινούπολης, που διατηρεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), είχε παρουσιάσει το Νοέμβριο του 2012 ένα σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ που προέβλεπε την πεζοδρόμησή της και την καταστροφή του μικρού πάρκου Γκεζί, το οποίο βρίσκεται στην άκρη της.

Η κινητοποίηση μιας ομάδας οικολόγων εναντίον αυτού του σχεδίου και η βίαιη καταστολή της από την αστυνομία την 31η Μαΐου 2013 είχε πυροδοτήσει ένα κύμα διαδηλώσεων και ταραχών εναντίον της κυβέρνησης –που οι επικριτές της κατηγόρησαν για αυταρχική και ισλαμιστική εκτροπή– που είχε συγκλονίσει την χώρα.

Στις κινητοποιήσεις αυτές σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι.