Θάνατος στη Θάλασσα: Πρόσφυγες κινηματογραφούν το ταξίδι…

Θάνατος στη θάλασσα: Αυτή είναι η ιστορία πέντε φίλων - των Moaaz, Majd, Rasha, Κinan και Khalid - οι οποίοι έφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία και ξεκινήσαν ένα επικίνδυνο ταξίδι για να φτάσουν στην Ευρώπη. 

Στις 16 Αυγ του 2014, οι πρόσφυγες πέρασαν από τη Συρία στο Λίβανο. Από εκεί πήραν μια πτήση προς την Αλγερία και πληρωμένοι λαθρέμποροι τους μετέφεραν με πούλμαν στην έρημο, στα σύνορα με τη Λιβύη. Εκεί τους παρέλαβαν άλλοι αντάρτες λαθρέμποροι. Πήραν από τον καθέναν τους 400 επιπλέον δολάρια και -μετά από 5 ημέρες άθλιας διαμονής στην έρημο - τους ανέβασαν σε μεγάλα φορτηγά και τους οδήγησαν κάπου στα παράλια της Λιβύης.  

Οι πέντε φίλοι, μαζί με δεκάδες άλλους παράνομους μετανάστες, επιβιβάστηκαν στα πλοία του θανάτου για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς μια ευρωπαϊκή στεριά, με κατεύθυνση και τελικά προορισμό κυρίως την Λαμπεντούζα ή τις ακτές τις Σικελίας. 

O Majd κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο όλα τα... παρασκήνια του ταξιδιού τους, που - αυτή τη φορά, ευτυχώς- δεν κατέληξε σε ναυτική τραγωδία. 

Μέχρι στιγμής φέτος εκτιμάται ότι 3.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου προσπαθώντας το ίδιο ταξίδι....

Δείτε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της Guardian εδώ.