“Τσουνάμι” παραιτήσεων υπουργών στην Ιαπωνία, υπό το βάρος σκανδάλων

Πολιτική κρίση προκαλούν στην Ιαπωνία οι παραιτήσεις δύο γυναικών υπουργών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, υπό το βάρος σκανδάλων που σχετίζονται με παραβίαση του εκλογικού νόμου και κατάχρηση κονδυλίων

Αρχικά παραιτήθηκε η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιούκο Ομπούτσι - πιθανή διάδοχος του Σίνζο Άμπε στην πρωθυπουργία- και ακολούθησε η υπουργός Δικαιοσύνης Μιντόρι Ματσουσίμα.

Η παραίτησή της Ομπούτσι είναι το σοβαρότερο πολιτικό πλήγμα για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, από την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας το 2012.

Οι απομακρύνσεις των δύο υπουργών έρχονται ένα μήνα μετά τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, όπου ο ρόλος των γυναικών στη νέα κυβέρνηση ήταν αναβαθμισμένος (φωτ).  O Άμπε είχε προωθήσει την Ομπούτσι, την Ματσουσίμα και άλλες τέσσερις γυναίκες, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, δείχνοντας τη δέσμευσή του για την προώθηση των γυναικών στην πολιτική.

Επιπλέον, για τον Σίνζο Άμπε ξυπνούν τις εφιαλτικές μνήμες της πρώτης θητείας του στην πρωθυπουργία, όταν είχε παραιτηθεί εξαιτίας της εμπλοκής υπουργών του σε υποθέσεις σκανδάλων.