Άνοιξαν οι κάλπες στη Βολιβία

Άνοιξαν οι κάλπες στη Βολιβία για τις εκλογές στις οποίες οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας αλλά και τους εκπροσώπους τους στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, τα 130 μέλη της Βουλής και τους 36 Γερουσιαστές.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 8.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν οκτώ ώρες αργότερα. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα πρώτα έξιτ πολ.

Περισσότεροι από 170 διεθνείς παρατηρητές έχουν αναλάβει την επιτήρηση των εκλογών αυτών ώστε να διασφαλίσουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο απερχόμενος πρόεδρος Έβο Μοράλες, 54 ετών, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του για τρίτη συνεχόμενη θητεία είναι πιθανόν να συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 59%. Από τους υπόλοιπους τέσσερις υποψήφιους, κανείς δεν φαίνεται να είναι σε θέση να ξεπεράσει το 20%.

Ο χαρισματικός, πρώην καλλιεργητής φύλλων κόκας, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της χώρας, κυβερνά τη Βολιβία από τον Ιανουάριο του 2006.