Γιατί οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τους αποκεφαλισμούς;

Σε πολλές κουλτούρες, μεταξύ των οποίων και η δυτική, ο αποκεφαλισμός θεωρείται ένας μη ατιμωτικός θάνατος. Στη μεσαιωνική Ευρώπη για παράδειγμα αλλά και αργότερα (π.χ. η τελευταία εκτέλεση δι' αποκεφαλισμού έγινε στη Γαλλία μόλις το 1977!), ο αποκεφαλισμός χρησιμοποιήθηκε συχνά ως τρόπος εκτέλεσης (βλ. γκιλοτίνα στη Γαλλική Επανάσταση).

Γενικά ο αποκεφαλισμός θεωρούνταν μη ατιμωτικός θάνατος, τουλάχιστον σε σχέση με την αγχόνη για παράδειγμα όπου ο άνθρωπος που εκτελείται υποφέρει για ώρα, έχει σπασμούς, παραμορφώνεται το πρόσωπο του κ.ό.κ. Γι' αυτό και οι ευγενείς εκτελούνταν με αποκεφαλισμό και όχι στη αγχόνη.

Σε πολλές χώρες και πολιτισμούς (π.χ. στους Κέλτες), το επάγγελμα του δήμιου έχαιρε ενός ιδιαίτερου στάτους, μάλιστα περνούσε από τον πατέρα στους γιους του.

Γιατί όμως το Ισλαμικό Κράτος αποκεφαλίζει τους ομήρους;

Οι λόγοι είναι πολλοί και σίγουρα δεν σχετίζονται με τα παραπάνω (μη ατιμωτικούς θανάτους) αλλά με την προπαγάνδα που επιδιώκουν οι τζιχαντιστές και με ερμηνείες λόγων που περιέχονται στο Κοράνι.

Το Κοράνι, στο Κεφάλαιο 47, αναφέρει πως "όταν αντιμετωπίζετε απίστους στο πεδίο της μάχης, χτυπήστε τους στο κεφάλι μέχρι να τους τσακίσετε εντελώς". Αν και θα μπορούσε αυτό να θεωρηθεί μεταφορά (π.χ. εξάλειψη δύναμης), αρκετοί ιερείς του μουσουλμανισμού μεταφράζουν αυτά τα λόγια κυριολεκτικά.

O δημοσιογράφος Ντάνιελ Περλ

Η τακτική των αποκεφαλισμών χρησιμοποιήθηκε και από την Αλ Κάιντα. Π.χ. το 2002, ο Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Ντάνιελ Περλ αποκεφαλίστηκε στο Πακιστάν. Τα μέλη της Αλ Κάιντα βιντεοσκόπησαν τον αποκεφαλισμό και μετέδωσαν το βίντεο σε όλο τον κόσμο. Ακολούθησαν και άλλοι αποκεφαλισμοί όπως αυτός του Αμερικανό επιχειρηματία, Νικ Μπεργκ ,το 2004 στο Ιράν, των -επίσης Δυτικών-, Τζακ Χένσλεϊ και Γιουτζίν Άρμστρονγκ στο Ιράκ.

Στη συνέχεια, η Αλ Κάιντα αποκήρυξε τη μέθοδο των αποκεφαλισμών. Πιθανότατα, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επανέφεραν την τακτική θέλοντας να δείξουν ακριβώς τη ρήξη τους με την Αλ Κάιντα (η ίδια η Αλ Κάιντα έχει αποκηρύξει το ΙΚ ως "υπερβολικά βίαιο" αλλά και οι τζιχαντιστές του ΙΚ θεωρούν ότι η Αλ Κάιντα έχει "ξεπέσει" ως προς τους στόχους και τις μεθόδους της).

Με δεδομένα τα προηγούμενα, δεν πρέπει να αγνοούμε βέβαια το εξής: ο αποκεφαλισμός είναι μια μέθοδος εκτέλεσης που προκαλεί ιδιαίτερο σοκ και δέος. Μπορεί βομβιστικές επιθέσεις ή επιθέσεις αυτοκτονίας να έχουν πολύ περισσότερα θύματα, είναι όμως πιο "απρόσωπες".

Αντίθετα στους αποκεφαλισμούς (ειδικά πλέον που αυτοί καταγράφονται σε βίντεο και μεταδίδονται παγκοσμίως) στο επίκεντρο είναι το πρόσωπο, όχι απλά το άτομο, με όνομα, επώνυμο, συχνά μιλά πριν την εκτέλεση του. Αυτό προκαλεί ταύτιση και ως εκ τούτου μεγαλύτερο τρόμο και έτσι η προπαγάνδα των τζιχαντιστών είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.

Ακόμη, στους ισλαμιστές που το ΙΚ επιδιώκει να στρατολογήσει ο αποκεφαλισμός προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και δρα πιο έντονα ως προς την πρόκληση θαυμασμού και δέους.

Όπως εξηγεί ο Shashank Joshi, ερευνητής στο Royal United Services Institute του Λονδίνου (πηγή Wikipedia), "ο ψυχολογικός πόλεμος είναι ένα βασικό στοιχείο στη στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους". Ενώ και ο ιστορικός Timothy Furnish συμφωνεί ότι ο αποκεφαλισμός ως πρακτική χρησιμεύει για να "μεγιστοποιηθεί το σοκ και να εκβιαστούν οι αντιδράσεις" τις οποίες επιδιώκουν να προκαλέσουν οι εξτρεμιστές του ΙΚ.  

Τα τελευταία θύματα που αποκεφάλισαν οι τζιχαντιστές:

Ο Βρετανός Άλαν Χένινγκ

Ο Γάλλος εθελοντής Ερβ Γκουρντέλ

Ο Βρετανός Ντέιβιντ Χέινς

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Στίβεν Σότλοφ

Διαβάστε ακόμη: 

Αποκεφάλισαν Ιρακινό στο όνομα του... Μουντιάλ!

Οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τρεις γυναίκες σε κουρδική περιοχή

Ισλαμιστές από τις Φιλιππίνες απειλούν να αποκεφαλίσουν Γερμανό

Πίτερ Κάσιγκ: Ο επόμενος υπό εκτέλεση όμηρος των τζιχαντιστών

Με πληροφορίες Boston Globe, Wikipedia, Telegraph, Daily Mail