Στις κάλπες 143 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι

Άνοιξαν (στις 08:00 τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) οι κάλπες για τις σημερινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Βραζιλία, στις οποίες οι 143 εκατ. πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχιση των κοινωνικών κατακτήσεων που προώθησε η κεντροαριστερά της Ντίλμα Ρούσεφ τα τελευταία 12 χρόνια και - ή - την ανάληψη της εξουσίας από νέα πρόσωπα, που υπόσχονται επανεκκίνηση της ασθμαίνουσας οικονομίας της γιγαντιαίας χώρας της Λατινικής Αμερικής. 

Οι αντίπαλοι της Ρούσεφ είναι ο κλασικός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Αέσιου Νέβες και η διόλου συνηθισμένη οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, η οποία ονειρεύεται να γίνει η πρώτη μαύρη πρόεδρος της Βραζιλίας. 

Οι εκλογείς καλούνται να αναδείξουν πρόεδρο αλλά και τα 513 μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής, 1.069 τοπικούς βουλευτές, 27 κυβερνήτες, αλλά και να ανανεώσουν τη Γερουσία κατά το ένα τρίτο (27 έδρες), επιλέγοντας ανάμεσα σε 26.000 και πλέον υποψήφιους.

H απερχόμενη πρόεδρος διατηρεί το προβάδισμά της - το 44% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων - σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σκληρή μάχη όμως αναμένεται να δοθεί για τον αντίπαλό της στο δεύτερο γύρο.   

O τεχνοκράτης-πλεϊμπόι Αέσιου Νέβες ξεπέρασε, σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις, τη Μαρίνα Σίλβα, η οποία ως πρότινος ήταν η επικρατέστερη νικήτρια των εκλογών. Η Σίλβα, η οποία έγινε απροσδόκητα υποψήφια πρόεδρος μετά τον θάνατο σε ένα αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο του συμμάχου της και υποψηφίου του κόμματος PSB Εντουάρντου Κάμπους, εμφανιζόταν ως πριν από λίγο καιρό ικανή να κερδίσει την πρόεδρο Σίλβα —από το κόμμα της οποίας προέρχεται— στον δεύτερο γύρο.

Αλλά σταδιακά η Ρουσέφ ισοφάρισε το ποσοστό στην πρόθεση ψήφου που καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις και την ξεπέρασε. Πλέον την έχει ξεπεράσει και ο Νέβες, καθώς τόσο η νυν πρόεδρος όσο και ο γερουσιαστής απολαύουν την υποστήριξη των πανίσχυρων μηχανισμών των κομμάτων εξουσίας.

Ντέρμπι για τον αντίπαλο της Ρούσεφ στο β' γύρο

Ο κεντρώος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας Αέσιο Νέβες οδεύει προς την εκλογική διαδικασία της Κυριακής έχοντας ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με την περιβαλλοντολόγο Μαρίνα.

Ο Νέβες, ένας τεχνοκράτης γερουσιαστής, που έως τώρα εμφανιζόταν στη τρίτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Datafolha, καταλαμβάνει το 26% των ψήφων έναντι 24% για τη Μαρίνα Σίλβα.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση από το ερευνητικό ινστιτούτο Ibope δείχνει επίσης ότι ο Νέβες καταλαμβάνει το 27% έναντι 24% της Σίλβα και 46% για την πρόεδρο Ρούσεφ. Και οι δύο δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η νυν πρόεδρος της Βραζιλίας θα επικρατήσει όποιος και αν είναι ο αντίπαλός της σε ένα πιθανό δεύτερο γύρο στις 26 Οκτωβρίου. Μια ξεχωριστή έρευνα από την εταιρία δημοσκοπήσεων MDA που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα εμφάνισε τον Νέβες να προσπερνά την Σίλβα για πρώτη φορά από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Στη δημοσκόπηση της Datafolha ερωτήθηκαν 18.116 άτομα σε 468 δήμους κατά το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή έως το Σάββατο. Έχει ένα περιθώριο στατιστικού σφάλματος συν ή πλην 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στην δημοσκόπηση της Ibope ρωτήθηκαν 3.010 άτομα το διάστημα μεταξύ της Πέμπτης και του Σαββάτου. Επίσης, έχει ένα περιθώριο στατιστικού σφάλματος συν ή πλην 2 ποσοστιαίες μονάδες.